PREGOVORI S PROSVJEDNICIMA? / Nemiri se nastavljaju: Vojska okupirala džamiju!

Image
Foto: AP Images

Izgledalo je da vojnici pregovaraju s prosvjednicima oko napuštanja džamije.

17.8.2013.
9:20
AP Images
VOYO logo

Egipatski vojnici prodrli su u subotu ujutro bez pribjegavanja sile u džamiju u Kairu gdje se nalaze okupljeni brojni pristaše svrgnutog islamističkog predsjednika Muhameda Mursija, prema snimkama s tv postaja.

Do intervencije je došlo nakon novog dana nasilja u zemlji koji je završen s gotovo stotinu poginulih dok Mursijeve pristaše namjeravaju nastaviti prosvjede protiv napada snaga reda od srijede na njihova dva okupljališta u Kairu koji je završen pokoljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipatska privatna postaja ONTV Live pokazala je snimke vojnika koji ulaze u džamiju Al-Fath u središtu Kaira dok je egipatska Al-Jazeera emitirala na internet stranici snimke vojnika unutar vjerskog zdanja. Izgledalo je da vojnici pregovaraju s prosvjednicima oko napuštanja džamije.

Amnesty International traži kompletnu istragu o krvavom nasilju u Egiptu

Amnesty International uputio je poziv da se poduzme kompletna istraga nakon krvavog gušenja prosvjeda posljednjih dana u Egiptu ocijenivši da je odgovor vlasti na u odnosu na prosvjednike bio "u velikoj mjeri neproporcionalan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija za zaštitu ljudskih prava, čije je sjedište u Londonu, traži da stručnjaci Ujedinjenih naroda nadgledaju istragu.

Pristalice svrgnutoga predsjednika Muhameda Mursija pozvale su na svakodnevno okupljanje dok su snage reda u subotu ujutro zaposjele džamiju u Kairu punu islamskih prosvjednika, nakon sukoba u kojima je u petak poginulo oko 80 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipat je u šoku nakon što je u srijedu ubijeno preko 600 ljudi u rastjerivanju prosvjednika.

Amnesty je objavio da su, prema njegovoj istrazi na terenu, snage sigurnosti neopravdano koristile smrtonosno oružje te da nisu poštivali obećanje da će ranjeni biti sigurno evakuirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima direktora programa ove organizacije za Bliski istok i sjever Afrike Philipa Luthera, odgovor vlasti na upotrebu sile od strane nekih prosvjednika bio je disproporcionalan i nije se pravila razlika između nasilnih i nenasilnih prosvjednika.

"Snage sigurnosti koristile su smrtonosnu silu kada to nije bilo neophodno potrebno da bi se zaštitili životi što je jasno kršenje međunarodnih pravnih normi", poručio je Luther.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo