mijenja se lex perković / Pusić: Razdoblje Čačića je iza nas

Mijenja li Vlada pod pristiskom iz Bruxellesa Zakon o europskom uhidbenom nalogu tzv. Lex Perković ili ne? Odgovore nam je dala ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

22.8.2013.
18:51
VOYO logo

Je li pismo obrazloženja na putu za Bruxelles?

Nije u ovom trenutku, ali to je jedan problem koji će se svakako riješiti. Oni znaju da mi o tome razgovaramo. Razgovaramo zapravo od samog trenutka kad se pokazalo  da je to ograničenje uneseno u te izmjene. To je jedno ograničenje gdje se europski uhidbeni nalog ne bi primijenjivao na one koji su osumnjičeni za kaznena djela počinjena prije 2002. godine. Istina je da su stare države članice koje su u trenutku kad je to pravilo doneseno u EU 2002. bile već članice, da su one mogle odrediti da li će to primijenjivati bez ograničenja ili sa tim ograničenjem iz 2002., ali sve države koje su ušle nakon 2002. više nisu mogle birati već za sve vrijedi taj zakon. Neke su pokušale uvesti ta ograničenja, ali na kraju su odustale.

Što će u njemu pisati? Povlači li Vlada Lex Perković?

Promijenit će se ograničenje što se 2002. tiče.

Kako će Europa reagirati na ovu bahatost Hravstke zbog kašnjenja obrazloženja i hoće li biti posljedica?

Ne znači da smo bahati, znači da se malo postepenije privikavamo na funkcioniranje unutar tih europskih okvira. Mi smo promijenili i harmonizirali tisuće članaka, stotine zakona sa europskim pravilima i standardima kroz sve ovo vrijeme. Mi ćemo i budućnosti harmonizirati svoje zakonodavstvo, odnosno, primijenjivati europska pravila, ali ćemo sad donositi u njihovom donošenju.  To je nešto što se moglo izbjeći, ali nije velika poteškoća.

Smatrate li cijelu zavrzlamu oko Lex Perkovića svojim diplomatskim neuspjehom?

To s diplomacijom nema veze. Nije diplomacija disciplina u kojoj prodajete nešto što ne treba.

Tko je onda kriv?

Mi smo, po mom mišljenju, napravili pogrešku što smo uopće išli s tim razmišljanjima o tome da li ograničiti ili ne ograničiti to vremensko razdoblje. Mislim da za to nema potrebe niti je bilo potrebe. Ne mislim da je to neka velika tragedija ili bilo što što se ne bi moglo popraviti ili što bi nama dugotrajno štetilo.

Zamjerate li išta ministru pravosuđa u ovom slučaju?

Ne zamjeramo. On se isto zapravo našao u čudnoj situaciji. Razgovarali smo mi puno o tome, ne samo sad u zadnje vrijeme, nego i ranije. Ne mislim da je to na nekog posebno usmjerena odgovornost. Svi smo na neki način odgovorni, ali zato i svi zajedno to trebamo popraviti. Ne trebamo se praviti kao da to nije ništa, jer to treba ispraviti, ali isto tako ne trebamo iz toga raditi neki strašni cirkus i tragediju jer to to nije.

Vidite li se u koliciji s SDP-om do kraja mandata?

Bez daljnjega.

Čujete li se sa bivšim šefom Radimirom Čačićem koji je na odsluženju kazne?

Ne, otkako je na odsluženju kazne.

Vidite li ga ponovno u stranci na visokoj poziciji?

To je razdoblje iza nas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo