Vlada ostala intertna / Istekao rok Bruxellesa za očitovanje o Lex Perković

Istekao je rok za odgovor na ultimatum Europske komisije o izmjeni takozvanog Lex Perkovića. Ministar pravosuđa pismo nije ni sastavio, pa ni poslao, komentara nema ni iz njegova ministarstva ni iz Vlade, a pravni stručnjaci i oporba kritiziraju i kažu: Sve na što smo pristali u pristupnim pregovorima moramo i poštovati.

24.8.2013.
18:43
VOYO logo

Čekali su u Europskoj komisiji, rok je istekao, ali hoće li se odredba kojom se Europski uhidbeni nalog ne bi primjenjivao na djela počinjena prije 2002. mijenjati ministar Miljenić još ne zna, pa tako ni odgovor - nije poslan.

Ni iz Vladi ni iz ministarstva pravosuđa komentara nema, a na pozive ne odgovara ni ured podpredsjednice Europske komisije Viviane Reding. Iako će na hrvatsko prihvaćanje ili odbijanje ultimatuma čekat još nekoliko dana vjerojatno već razmišljaju o sankcijama novoj članici.

Neke od sankcija mogle bi biti onemogućavanje pristupa europskim fondovima ili Schengenu. No, umjesto da spornu odredbu ukine, premijer bi radije mijenjao europsko zakonodavstvo. Jer kaže ne vrijede za sve države jednaka pravila. A iako zbog toga najavljuje razgovor u Europskom vijeću, i stručnjaci i oporba uzvraćaju:

"Mislite li da tu uopće ima manevarskog prostora?

"Mislim da nema, da smo mi preuzeli te obveze. To kako su druge države rješile to je bilo stvar njihovog pregovaranja ili trenutka u kojem su se nalazili. Mi smo to tako dogovorili i tijekom pristupnih pregovora. Prema tome, to trebamo ispuniti", odgovorila nam je Zlata Đurđević, profesorica kazneno-procesnog prava.

"Hrvatska nije neravnopravna, imate niz odredbi, naprimjer prihvaćanje eura koje neke stare članice nisu morale prihvatiti, a nove članice su trebale prihvatiti. Prema tome tu Hrvatska nije u nekom drugačijem položaju prema ostalim članicama", izjavio je Davor Ivo Stier, član Predsjedništva HDZ-a.

No na strani premijera je, čini se, bivši predsjednik kojem je, baš kao i sada Josipoviću, sin Josipa Perkovića bio savjetnik.

"I ja sam za to da se prema svima upotrebi, primjeni zakon jednako. Ali isto tako ako je nastupila zastara, bez obzira za koga, da se primjeni i taj zakon. Dakle treba primjenjivati zakone ove zemlje i to je sve", kazao je Stipe Mesić, bivši predsjednik Republike.

No, europski zakoni imaju prednost nad nacionalnim zakonodavstvom, pa su iz najjače oporbene stranke sigurni da je ograničenje uvedeno zbog bivšeg šefa UDBE, kasnije Tuđmanovog obavještajca Josipa Perkovića.

"Umjesto da u europskim institucijama Vlada lobira za izgradnju Pelješkoga mosta ili da što prije uđemo u Shengen, očito je premijer Milanović odredio da je prioritet braniti Lex Perković i na taj način zaštititi Josipa Perkovića", dodao je Stier.

Kako bi pokazali da nikoga ne štite, SDP je najavio promjenu ustava, kojom bi se ukinula zastara politički motiviranih ubojstava. Za to nemaju potporu koalicijskih partnera, ali je imaju iz HDZ-a. No, toliko važna potpora iz Brisela bez promjene zakona o uhidbenom nalogu mogla bi biti ugrožena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo