'vlada pokazala licemjerje' / Propali pregovori: Liječnici idu u štrajk, pacijente uputili na Vladu

Nakon što postupak mirenja između Vlade i sindikata liječnika i medicinskih sestara danas nije uspio, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić za jesen je najavio štrajk 70 posto medicinskog osoblja, odnosno 46.000 liječnika i medicinskih sestara iz cijele Hrvatske.

26.8.2013.
18:25
VOYO logo

Nakon samo pola sada pregovora, predstavnici Vlade te Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara izašli su i obavjestili novinare kako mirenje nije uspjelo.

"Vlada je pokazala svoje licemjerje. Definitivno idemo u štrajk. Na postupak mirenja poslala je predstavnika koji nije imao mandat potpisati sporazum o mirenju", kratko je komentirao predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz idućih 15 dana znat će se kada se točno ide u štrajk, a ako će se sindikati držati svojih prošlotjednih prijetnji, štrajk bi trebao trajati dok vladajući ne prihvate njihove zahtjeve.

Za sutra je najavio sastanak Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata, a nakon toga uslijedit će i sastanci sa sestrinskim sindikatom s kojima će koordinirati aktivnosti, te će obavijestiti o datumu štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Tražili smo tri stvari, rekao je Babić pojasnivši da je jedna od njih da se prestane s pritiskom na kolege koji su tražili svoje pravo i ne pristaju raditi više od 48 sati, a o tome će izvijestiti i Europsku komisiju.

Tražili su i da se definira rok do kada trebaju biti gotovi pregovori te očitovanje Vlade na njihov prijedlog da jasno kaže koji su članci Kolektivnog ugovora koji su predložili sporni te pregovaranje o tim člancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što će biti s pacijentima kada krenu u štrajk, rekao je da 'pacijenti trebaju pitati Vladu što ona to radi'.

Ipak, najavio je da će pokušati organizirati štrajk tako da što manje trpe i građani i pacijenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izrazio je žaljenje što mirenje nije uspjelo, istaknuvši da je štrajk legitimno pravo te da će se postupati u skladu s medicinskom etikom za dobrobit pacijenata.

Naglasio je da postoje dva različita sporazuma, te da je predstavnik Vlade imao ovlasti potpisati sporazum o mirenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je drugi prijedlog bio da se potpiše sporazum u koji bi se uključile točke koje bi imale efekte Kolektivnog ugovora.

"Sindikati su inzistirali na nekim točkama i definirali sporazum koji bi de facto bio mini Kolektivni ugovor. To ne možemo napraviti, za to nismo imali ovlasti", naglasio je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić je ustvrdio kako je Vlada ponudila cijeli niz ustupaka i kompromisa te da su bili spremni da mirenje završi. Podsjetio je da je u studenome 2011. sklopljen ugovor koji je u četiri navrata proglašen nezakonitim i ništetnim, te istaknuo da su unatoč tome što se nakon druge presude moglo očekivati da će zakon biti ništetan, poštovali taj ništetni nezakoniti Kolektivni ugovor i po njemu isplaćivali plaće.

"Kada smo dobili rješenje suda u roku 24 sata smo sazvali sve sindikate i ponudili jasna rješenja. Da to nismo napravili i sestre i liječnici koji su u lipnju dežurali dobili bi samo golu plaću, znači 50 do 70 posto manje", naglasio je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da su i u srpnju nastavili pregovore i ponudili rješenje - svakodnevno pregovaranje o sadržaju, no sindikati, rekao je Ostojić, za to nisu imali sluha. Ustvrdio je da rješenje koje su oni ponudili bilo skoro pa protuzakonito.

"Idemo i dalje sve po zakonu. Ovo nije borba države i sindikata, ovo je pitanje pravde", rekao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovor o novom Kolektivnom ugovoru nastavit će Samostalni sindikat zdravstvene skrbi, a Ostojić je najavio da će se njim nastaviti pregovore u roku pet do sedam dana.

"U štrajk idemo zajedno sa Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara/tehničara. Što se liječnika tiče, očekujemo odaziv od oko 70 posto", kaže Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom postupka mirenja, sindikati su tražili tri stvari - da se prestane vršiti pritisak na liječnike, da se definira rok kraja pregovora te da se odredi koji su točno članci sporni u Kolektivnom ugovoru.

Babić je istaknuo kako predstavnik Vlade nije imao ovlasti potpisati sporazum o mirenju, dok mu je ministar zdravlja Rajko Ostojić uzvratio kako to nije točno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štrajk je legitimno pravo i nada se da će se ponašat u skladu s medicinskom etikom", rekao je Ostojić.

Podsjetimo, Babić je prošli tjedan izjavio kako  'žele spasiti pregovore, ali ako se oni ne mogu spasiti onda će u štrajk'.

 "Vlada nam je ponudila Kolektivni ugovor koji je potpisala sa Samostalnim sindikatom koji je nanio ogromnu štetu", rekao je Ivica Babić tad.

"Također nam je sporan rad u dežurstvima, sporni su nam uvjeti rada, sporno je još nekoliko članaka, tu je problem dvokratnog rada", dodala je Ankica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara.

Zato su prošli tjedan započeli postupak mirenja pri Gospodarsko-socijalnom vijeću. Ako se ne dogovore u roku pet dana od početka mirenja idu u štrajk - kazali su. Danas istječe taj rok, a liječnici i medicinske sestre i tehničari naglasili su kako su spremni štrajkati do ispunjenja zahtjeva.  

"Sve što može biti na čekanju bit će na čekanju, rješavat će se samo hitna stanja", poručio je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo