PROPALO MIRENJE / 'Pacijenti će i prije štrajka osjetiti da je sustav bolestan'

Kad počne štrajk liječnici će se baviti samo hitnim pacijentima.

26.8.2013.
18:42
VOYO logo

Već za 10 dana liječnici i medicinske sestre u bolnicama mogli bi početi štrajk. No i prije toga - pacijenti će osjetiti da je sustav bolestan - objašnjava doktor Bota iz splitskog KBC-a.

"Povlačenje suglasnosti od 48 sati to isto znači da hladni pacijenti neće moći biti primljeni jer neće biti poslova koje će moći raditi", izjavio je pulmolog Božo Bota (KBC Split).

Kad počne štrajk liječnici će se baviti samo hitnim pacijentima.

"U medicini je sve jasno pojmovima. Hitnost i redovan rad. Očito, redovan rad će se zaustaviti", dodaje Bota.

Ako ste, na primjer, u vrijeme štrajka naručeni na CT mozga - još se ne zna hoćete li ga moći obaviti ili ne. Jer - ministarstvo zdravlja tri dana od najave štrajka mora odrediti koji se poslovi moraju obavljati radi sprječavanja ugrožavanja života ili nastanka invalidnosti. Zna se samo da štrajk nije dozvoljen u Hitnoj medicini i na hitnoj u bolnicama.

"Otprilike bi to izgledalo kao kada se radi subotom i nedjelju sa smanjenim brojem izvršioca - samo hitne stvari", kazala je medicinska sestra Silvana Ganza (KBC Split).

Iako problem s kolektivnim ugovorom i neplaćanjem prekovremenih s njima neme veze - štrajkati bi mogli i liječnici obiteljske medicine.

"Mi čekamo da se objave modaliteti štrajka - o tome će odlučiti izvršni odbor udruge - ali već sada smo na njihovoj strani", poručuje Leonardo Bressan, Koordinacija liječnika obiteljske medicine.

I pacijenti su, čini se - uglavnom na strani liječnika.

Prvi put su liječnici štrajkali 2003. i to 30 dana dok nije uvedena radna obaveza. 2005. je nakon tri dana Vrhovni sud zabranio štrajk. No oba štrajk, kažu u sindikatu - bila su uspješna - i urodila povećanjem plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo