'Nikakva šteta nije počinjena' / Miljenić za RTL Danas: Konačno odlučujemo o svojoj sudbini!

"Nikakva šteta nije počinjena, šteta bi bila kad bismo mi reagirali na svaki mig koji dođe izvana. Da bude situacija kad netko kaže 'skoči', da mi pitamo 'koliko visoko?', što smo nažalost prečesto u prošlosti radili", izjavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić za RTL Danas.

28.8.2013.
18:48
VOYO logo

Ministar pravosuđa OrsatMiljenić je u pismu potpredsjednici Europske komisije Viviane Reding upozorio na općenite nedostatke u primjeni Europskog uhidbenog naloga i iznio stajalište hrvatske Vlade o rješavanju nastalih problema. Slično pismo Bruxelles je danas primio i od premijera Zorana Milanovića.

Miljenić je u RTL-u Danas objasnio zašto je došlo do obrata u stajalištu Vlade.

Mijenja li se sporni zakon u najkraćem mogućem vremenu?

"Zakon će se u jednom dijelu promijeniti, kada, o tom će Vlada donijeti odluku. Mi smo ovim zakonom pokušali ostvariti nešto u što duboko vjerujemo i što smatramo da je ispravno, a to je da se hrvatski građani u postupcima izručenja tretiraju kao i svi ostali građani EU", ponovio je ministar pravosuđa.

"Kao zemlja članica na to imamo pravo i na tome ćemo inzistirati u budućnosti. Međutim, od početka, postoji pravna dvojba da li i kada se može ta rezervacija, ograničenje staviti. Razgovarali smo i s komisijom i zaključili da se ona morala staviti tijekom pregovora. Nažalost, to naši pregovarači nisu tada napravili, time doveli hrvatske građane u neugodan položaj. Zato upravo, jer nismo iskoristili to pravo kad smo mogli, mi ćemo to korigirati, ali ćemo, što sam najavio u svom pismu Viviane Reding, inzistirati da se taj institut uredi na jednak način  za sve građane Europske unije, dakle, mijenjat će se".

Je li to bio način? Je li to trebalo raditi neposredno prije ulaska u Europsku uniju, a nakon ratifikacije našeg pristupnog ugovora od strane Njemačke koja ima problem s jednim našim građaninom?

"To nema nikakve veze. Zakon se mijenjao u 57 odredbi, usklađivao se s dvije direktive i s čitavim nizom drugih propisa. On je trebao biti donesen do 1. srpnja. Dakle, ovo je samo jedna odredba od tih 57. Zato je donesen prije našeg ulaska u EU", dodaje Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

"Ono što je bitno i važno naglasiti - ovo je napravljeno jer, ponavljam, želimo zaštititi naše građane. Kod nas se sad nabacuju izrazima 'tragedija', 'problem', 'narušavanje ugleda Hrvatske'... a prošle godine je Europska komisija inicirala 58 postupaka protiv raznih država pred sudom u Luksemburgu, ove godine 40. Dakle, normalno je da jedna država tumači neki zakon na jedan način, a Komisija na drugi. Nešto se riješi u mirnim razgovorima, kao što smo mi ovo, neki slučajevi završe pred sudom, sud presudi. Mi se moramo naučiti da smo mi zemlja članica i imamo određena prava i naša dužnost, kao vlade i mene kao ministra je da štitimo naše građane na svaki mogući način. I ako mislim da sam u pravu, ja ću koristiti svako sredstvo, sada i ubuduće, da bi to pravo ostvario! I to zato da bi naši građani imali isto pravo kao i svi drugi. To je bit ulaska u Europsku uniju. Bit je da mi konačno odlučujemo o svojoj sudbini!", poručio je ministar.

"Nikakva šteta nije počinjena, šteta bi bila kad bismo mi reagirali na svaki mig koji dođe izvana. Da bude situacija kad netko kaže 'skoči', da mi pitamo 'koliko visoko?', što smo nažalost prečesto u prošlosti radili. Dakle, svaki put kad smatramo da smo u pravu, mi ćemo se za to boriti. Na svaki mogući način. U ovim odnosima nema ljubavi, nema mržnje, ima samo naš interes te način na koji ćemo ga štititi ili nećemo. Tu vam nitko neće doći i pitati vas 'zašto ste to radili?'. Radili smo jer smo smatrali da smo u pravu. Zar se sve te zemlje protiv kojih Komisija vodi postupak trebaju ispričati jer su nešto pogriješili?", dodaje Miljenić.

"Mi na opomenu Bruxellesa ovaj put nismo skočili, obrativši im se pismom, ovdje su postojali neki rokovi, a mi smo radili svojom dinamikom. Postoji moja izjava u Saboru otprije gdje sam najavio da postoji dvojba o tome kada se to moglo napraviti. Postavlja se pitanje zašto to nismo napravili tada, sada smo pokušali i borit ćemo se dalje. Nećemo ići ovim putem, ići ćemo drugim. Ja sam već uputio inicijativu da se ide prema svim zemljama, da se ovo izjednači prema svima, ništa posebno. Moramo se naučiti na ovakve stvari jer smo zemlja koja je unutar Europske unije, ravnopravna kao i sve druge. Europska komisija nije uvijek u pravu", kategorički je obranio svoj i Vladin stav ministar pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte pismo koje je Miljenić uputio Viviane Reding!

Milanović pisao Barrosu: Surađivat ćemo, ali tražimo i zaštitu

Milanovićev rat: Sam protiv svih zbog Lex Perkovića

Diplomati EU-a zgroženi potezima Vlade: Kasnije će biti panika!

Ministarstvo pravosuđa EK-u: Kako nas se usuđujete prozivati?!

Pusić: Uskladimo svoj zakon s europskim standardima!

EK zbog 'Lex Perković' najavljuje kazne, Pusić smirena

Istekao rok Bruxellesa za očitovanje o Lex Perković

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo