oporavak na vidiku / Barroso: Moramo biti oprezni jer 'jedna lasta ne čini proljeće'

Image
Foto: RTL

"Moramo biti oprezni jer 'jedna lasta ne čini proljeće'. Ne smijemo precjenjivati, ali niti podcjenjivati ono što je do sada učinjeno. Ali, mi smo na pravom putu", rekao je Barroso u 45-minutnom govoru

11.9.2013.
13:50
RTL
VOYO logo

Kriza u Europskoj uniji nije završena, ali oporavak je na vidiku i ima razloga za optimizam, s tim da još ne možemo biti zadovoljni, rekao je u govoru o stanju Unije predsjednik Europske komisije JoseManuelBarroso na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

"Moramo biti oprezni jer 'jedna lasta ne čini proljeće'. Ne smijemo precjenjivati, ali niti podcjenjivati ono što je do sada učinjeno. Ali, mi smo na pravom putu", rekao je Barroso u 45-minutnom govoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barroso je u svom govoru rekao da se mora nastaviti s reformama, koje trebaju omogućiti izlaz iz krize. "To smo dužni onima za koje oporavak nije na vidiku, tko još ne osjeća korist od pozitivnog razvoja. Dugujemo to našim nezaposlenima, kojih je 26 milijuna, posebice mladim ljudima koji od nas traže da im damo nadu", rekao je Barroso.

"U ovom trenutku, kada imamo krhki oporavak, najveći rizik je politički: nedostatak stabilnosti i nedostatak odlučnosti. Proteklih godina vidjeli smo kako se svaka sumnja u reformsku odlučnost vlada trenutačno kažnjava", dodao je predsjednik Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barroso je upozorio da se ni nakon izlaska iz krize stvari neće vratiti na ono kakve su bile. "Neki ljudi misle da će nakon ovoga sve biti onako kako je bilo ranije, međutim, u krivu su. Ova je kriza drukčija, to nije ciklična kriza, nego strukturna. Neće se vratiti ono što je nekad bilo normalno, moramo oblikovati novu normalnost", rekao je Barroso.

Nakon što je pobrojao što je sve u Europskoj uniji napravljeno na rješavanju krize u proteklih pet godina, Barroso je rekao da je sada najpreča zadaća da se do kraja mandata sadašnjeg saziva Parlamenta uspostavi jedinstveni mehanizam za sanaciju banaka, što je drugi stup bankovne unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam mjeseci prije izbora za Europski parlament, ovo bi mogao biti posljednji Barrosov govor o stanju Unije.

U raspravi koja je slijedila, šef najjače zastupničke skupine Europske pučke stranke Joseph Daul rekao je da do sada poduzete mjere počinju davati rezultate. "Latvija je izišla iz krize, u Portugalu se smanjila nezaposlenost prvi put nakon više mjeseci. U ovom tromjesečju eurozona je izišla iz recesije", rekao je Daul upozoravajući da se ne smije na tome stati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef zastupničke skupine socijalista Hannes Swoboda oštro je napao politku štednje koja se provodi u Europi i tvrdnje da se naziru znakovi oporavka.

"Skandalozno je govoriti o oporavku u Španjolskoj, gdje je prošli mjesec stvoreno samo 31 radno mjesto. Čaša je poluprazna, a ne polupuna" rekao je Swoboda, dodajući da politika štednje podriva europsku solidarnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je da se učini više na rješavanju problema nezaposlenosti, posebice mladih, "kojima ne možemo reći da odu drugdje i ondje nađu posao".

Šef europskih liberala Guy Verhofstadt je rekao da nije pošteno isticati samo negativne ili samo pozitivne stvari u dosadašnjem načinu rješavanja krize, aludirajući na istupe konzervativaca i socijalista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kriza nije gotova", istaknuo je Verhofstadt, pozvavši Komisiju i Parlament da puno brže donose mjere koje će omogućiti izlaz iz krize.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo