STOŽER PISAO PREMIJERU / 'Vrijeđate dostojanstvo svih sudionika Domovinskog rata'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću u kojem ocjenjuje da su premijerove tvrdnje iznesene nedavno u javnosti neprimjerene, društveno izuzetno štetne i provocirajuće.

13.9.2013.
10:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Vlade ZoranuMilanoviću u kojem ocjenjuje da su premijerove tvrdnje iznesene nedavno u javnosti neprimjerene, društveno izuzetno štetne i provocirajuće te da svojima istupima vrijeđa dostojanstvo stradalnika i svih građana koji Hrvatsku vole i poštuju kao svoju domovinu.

"Predsjednik Vlade Republike Hrvatske svojim istupima ne vrijeđa samo dostojanstvo branitelja i stradalnika Vukovara, nego i dostojanstvo hrvatskoga Domovinskog i obrambenog rata i svih njegovih sudionika, kao i svih hrvatskih građana koji Hrvatsku vole i poštuju kao svoju Domovinu", stoji u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ne navode na koje točno medijske istupe premijera Zorana Milanovića misle, osim što se ističe da su nedavni, iz Stožera upozoravaju kako, iako je rat u Vukovaru formalno završio, nije postignut pravedan mir utemeljen na istini i kažnjavanju onih koji su počinili zločine, što je, ocjenjuju, jedini preduvjet stvarnog mira i zajedničkog života, a ne nasilna realizacija manjinskih prava.

"Ali to predsjednik Vlade Republike Hrvatske ne želi ili ne može razumjeti i prihvatiti. Jer, on nema empatije prema majkama koje su izgubile djecu, ne zanimaju ga žene koje su izgubile svoje muževe ili su bile silovane, potpuno je neosjetljiv prema djeci koja su izgubila svoje roditelje. On ne želi na razgovor primiti branitelje okupljene u Stožeru. On nije sudjelovao u ratu. Njemu je obrana Domovine bila daleko od očiju i još dalje od srca", stoji, uz ostalo, u otvorenom pismu Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se ocjenjuje kako nema nikakve sumnje da svojim medijskim istupima, ali i politikom koju provodi, predsjednik Vlade "snažno provocira i produbljuje ionako velik i za hrvatsko društvo nemjerljivo važan problem". Stožer je već u više navrata naglasio da kompleksno pitanje službene dvojezičnosti u Gradu Vukovaru nije samo pitanje prava nacionalnih manjina, u ovom slučaju srpske, na realizaciju svojih Ustavnim zakonom definiranih prava, nego ono ima puno dublje korijene. Ti korijeni, smatra Stožer, sežu i u pitanje primjene odgovarajućeg modela odgoja i obrazovanja za pripadnike nacionalnih manjina.

"I tu dolazimo do ključnog nerazumijevanja koje pokazuje predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Hrvatska država ne provodi segregaciju srpske nacionalne manjine po pitanju školstva. Mi, branitelji i stradalnici, bili bi prvi koji bi se suprotstavili takvoj politici. Na djelu su samosegregacija i samogetoizacija srpske nacionalne manjine, jer nju nitko i nikada nije pitao kakav model odgoja i obrazovanja želi za svoju djecu, to su u ime njih odlučili njihovi politički predstavnici koji sada ubiru plodove svojega rada", zaključuju u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se navodi kako Stožer i dalje čvrsto stoji na stajalištu da je "postavljanje dvopismenih natpisa" protuustavno i protuzakonito s čime je upoznao i međunarodne institucije, od Europske komisije do Ujedinjenih naroda. Dodaje se da se pri postavljanju natpisa "nije poštivalo službeno nazivlje institucija i ustanova, pa je Ministarstvo unutarnjih poslova postalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje u Hrvatskoj ne postoji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo