ZAPANJUJUĆI PODATAK / Polovica Rusa umire od alkohola

Image

Tri četvrtine muškaraca u dobi od 15 do 54 godine umire zbog alkohola, kao i polovica žena u toj dobi, objavili su znanstvenici.

27.6.2009.
11:38
VOYO logo

MOSKVA - Prekomjerna konzumacija jeftinog alkohola uzrok je više od polovice smrti ruskih muškaraca i žena u najproduktivnijim godinama i vlada mora hitno djelovati kako bi zaustavila taj trend, pokazuje studija koja će tijekom vikenda biti objavljena u časopisu Lancet.

"Prekomjerna konzumacija alkohola u Rusiji posljednjih je godina prouzročila više od polovice smrtnih slučajeva kod ljudi u dobi između 15 i 54 godine", kaže članak u Lancetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alkohol je odgovoran za tri četvrtine smrtnih slučajeva svih ruskih muškaraca u dobi od 15 do 54 godine, te za oko polovicu smrtnih slučajeva kod ruskih žena iste dobi, pokazuju podaci.

Istraživanje provedeno u tri industrijska grada - Tomsk, Barnaul i Biysk - kaže da je velika smrtnost od raka jetre, raka grla, bolesti jetre i gušterače u velikoj mjeri ili u potpunosti posljedica alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoka smrtnost od tuberkuloze i upale pluća mogla bi biti djelomično rezultat povećane osjetljivosti na infekcije, slabog imuniteta ili smanjene sklonosti liječenju. Tome se mogu pridodati i slučajevi samoubojstava, ubojstva, utapljanja i smrti u požarima koje su također posljedica opijanja.

Stopa smrtnosti u Rusiji za osobe između 15 i 54 godine pet je puta viša za muškarce i tri puta za žene nego u zapadnoj Europi, pokazuje studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na policama širom Rusije može se kupiti jeftina votka za između 1,92 i 2,56 dolara za bocu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike