'protiv naroda nitko ne može' / Prosvjednici: Nikada nećemo odustati od protivljenja ćirilici!

Prosvjednici su isticali kako nastavljaju borbu protiv dvojezičnih ploča u Vukovaru, poručujući kako će ćirilica za njih uvijek biti simbol pod kojim je 1991. Vukovar rušen i razaran.

14.9.2013.
14:28
VOYO logo

Nikada nećemo odustati od protivljenja uvođenju dvojezičnosti u Vukovar, poručeno je danas s prosvjednog skupa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara održanom u tome gradu, gdje je najavljeno skoro prosvjedno okupljanje na Markovu trgu te prikupljanje potpisa za referendum o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Prosvjed je započeo na parkiralištu hotela "Dunav", odakle su prosvjednici, njih oko tisuću, u koloni prošli gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem je položen vijenac i zapaljene svijeće. Prosvjednici su isticali kako nastavljaju borbu protiv dvojezičnih ploča u Vukovaru, poručujući kako će ćirilica za njih uvijek biti simbol pod kojim je 1991. Vukovar rušen i razaran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolona je kratko zastala ispred zgrade vukovarske Policijske postaje gdje su prosvjednici pročitali imena osoba koje se, prema informacijama kojima Stožer raspolaže, nalaze u popisu stanovništva grada Vukovara, ali u tome gradu ne žive još od vremena mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Time su, naglasili su, željeli skrenuti pozornost na netočnost posljednjeg popisa stanovništva u Vukovaru, zauzimajući se za njegovu reviziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušat ćemo ispraviti barem neke nepravde u našem društvu. Borit ćemo se i dalje da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama iz Domovinskog rata", poručio je u govoru na Memorijalnom groblju predsjednik Stožera TomislavJosić.

Prosvjednike je pozvao da "čuvaju leđa" Stožeru koji, istaknuo je, zacrtane ciljeve može ostvariti jedino u jedinstvu svih Vukovaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molitvu za ubijene, poginule i nestale u Domovinskom ratu klečeći je, kao i većina prosvjednika, molio fra Vjenceslav Janjić, župnik Župe sv. Josipa Radnika iz vukovarske gradske četvrti Borovo naselje. Kazao je kako je u Vukovaru na djelu "lažni mir" koji prikriva sukobe među ljudima, ne podnosi otvorenu kritiku i gradi se na kompromisima.

Do spomen obilježja na groblju prosvjednici su donijeli repliku Vučedolske golubice omotanu bodljikavom žicom, koju su potom skinuli s golubice pozivajući je da sada "slobodno poleti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo