MINISTAR MILJENIĆ ZA RTL DANAS / 'Tražili smo i dobili tretman kakav imaju i druge zemlje članice!'

Nakon tri mjeseca sukoba s Europskom komisijom u Bruxellesu je napokon pao dogovor - do 1. siječnja ide se u izmjene 'Lex Perković'. Više o rješenju ove afere doznali smo od ministra pravosuđa Orsata Miljenića koji je gostovao u RTL-u Danas.

25.9.2013.
18:30
VOYO logo

Nakon tri mjeseca sukoba s Europskom komisijom u Bruxellesu je napokon pao dogovor - do 1. siječnja ide se u izmjene 'Lex Perković' - europski uhidbeni nalog primjenjivat će se za sva djela neovisno kada su počinjena.

No, potpredsjednica Europske komisije VivianeReding nije opozvala sankcije Hrvatskoj, već će Komisija o njima odlučiti kada se vidi primjena zakona. Iz Vlade kažu da su zadovoljni, jer su kažu sporni zakon i htjeli mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o rješenju ove afere doznali smo od ministra pravosuđa OrsataMiljenića koji je gostovao u RTL-u Danas.

Spor s Europskom komisijom oko 'Lex Perković' je pred rješenjem - tko je tu poražen, a tko pobjednik?

"Niti je tko pobjednik, niti je tko poražen. Niti je bila bit da netko ovdje pobjedi. Ovo je bilo pitanje našeg iznošenja i branjenja određenih stavova. I ovo je bilo i ostalo pitanje mijenjanja odnosa prema prošlosti i omogućavanja da se svi zločini i politička ubojstva procesuiraju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako biste onda to Vi nazvali - kompromisom?

"Ja bih to nazvao dogovorom punim razumijevanja s jedne i druge strane. Za dogovor je uvijek potrebno dvoje. Ovo što se dosad događalo je potpuno nebitno. Danas smo dogovorili određene stvari, njih ćemo se držati i idemo dalje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je Hrvatska dobila u odnosu na početne pozicije?

"Mi smo od početka tvrdili da hoćemo tretman kao zemlja članica, a ne zemlja pristupnica. Nažalost, to kod nas nije bilo prepoznato. Nama su govorili pognite glavu, šutite i slušajte. Ali, to nije tako. Tako Europska unija ne funkcionira."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenica Reding je rekla dogovor je da Hrvatska bezuvjetno uskladi svoj zakon s pravnom stečevinom.

"Sami ste rekli. Ovo što smo mi napravili je dogovor. Ako se sjećate prva pozicija je bila - izvolite to napraviti odmah!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozicija Vlade je bila da Hrvatska na to ima pravo, pa da je kriv prijevod, pa ste priznali da ste u krivu, pa je za to bilo potrebno deset mjeseci, a sad ste pristali na tri mjeseca. Što se time dobiva?

"Dobiva se to što smo mi dokazali ono s čime smo počeli na početku. Nismo napravili nešto što treba sankcionirati. Tražili smo i dobili tretman kakav imaju i druge zemlje koje su također imale odgode."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Hrvatsku je pokrenuta procedura sankcija. Je li to bilo vrijedno toga?

"Znate što, nije pokrenuta procedura sankcija. Sankcije ne postoje. Postoje određene mjere koje se provode. Komisija je dosad dala 48 predmeta protiv raznih država na sud u Luksemburg što je puno žešća procedura nego su ove mjere."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak se nije dogodilo da tako brzo nova članica bude u ovakvoj situaciji. Reding je rekla nakon sastanka da ta procedura ostaje na snazi. Znači li to da vam ne vjeruje sve dok zaista taj Zakon ne bude prošao?

"Slažem se da je problem to što smo se našli u toj situaciji. Kao što smo rekli, i drugi su bili su istoj situaciji pa nije pokrenuta procedura. Procedura je takva da ide dalje što se mjera tiče. No, kad se zakon donese ona se obustavlja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekli ste da Ustavne promjene nemaju veze s ovim slučajem. Ipak, premijer govori da je to vezano jer se Ustav mijenja da bi se ljudi procesuirali u Hrvatskoj?

"Mi smo baveći se ovim Zakonom otvorili pitanje kojim se nitko nije bavio zadnjih 20 godina. Svi su bili presretni da za političko ubojstvo mogu reći 'mi bi to radili, ali zastarjelo je pa ne možemo'. Dakle, to je itekako povezano. Ova situacija, ako je išta dobro donijela, a donijela je, to je upravo suočavanje s tim zločinima i našu čvrstu volju da se Ustav promijeni i da nema nekažnjivosti za teške zločine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali na konferenciji ste rekli da to nema veze jedno s drugim.

"Ono nema formalnu vezu, ali je bio jedan poticaj da situacija s ovim zakonom je ukazala na problem koji imamo iz prošlosti. Mislili smo da su naši prethodnici to riješili. Nažalost, nisu. Oni su bili dužni to riješiti, a sad je nama da riješimo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadate li se da će se ustav stići promijeniti do stupanja na snagu ovoga zakona pa da će se naše pravosuđe pozabaviti nekim od tih osoba?

"Ne, to su nepovezane stvari. Uvjeren sam da će Ustav biti promijenjen odmah. Ne mogu zamisliti tko ne bi digao ruku za to da se ubojica djece ili ne znam ni ja koga od prije 30 godina ne procesuira", završio je Miljenić razgovor za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo