NE PRIJETE NAM SANKCIJE / Pusić uvjerava: Problem je u ovom slučaju riješen!

O što o dogovoru Vlade i Europske komisije misli prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otkrila nam je u RTL-u Danas javljanjem iz New Yorka.

25.9.2013.
18:41
VOYO logo

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding i hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić danas su pronašli zajednički jezik oko Zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga, tzv. Lex Perković.

U sklopu zajedničkog obraćanja medijima nakon sastanka Miljenić je istaknuo da će Hrvatska uskladiti tzv. Lex Perković, odnosno ukinuti vremensko ograničenje, a zakon ide u hitnu proceduru. Zakon će najkasnije stupiti na snagu do 1. siječnja 2014. i 'ovo stupanje na snagu neće biti uvjetovano ničim drugim, ono će se jednostavno dogoditi'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O što o dogovoru Vlade i Europske komisije misli prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova VesnaPusić otkrila nam je u RTL-u Danas javljanjem iz New Yorka.

Prijete li Hrvatskoj još sankcije zbog Lex Perković s obzirom na to da nisu opozvane?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je u ovom slučaju riješen. Procedura traje i formalna podloga za zaustavljanje procedure bit će objavljivanje izmjena i dopuna tog zakon, uključujući i datum kad stupa na snagu, u Narodnim novinama. Dakle, ovaj problem je riješen."

Što znači izjava gospođe Reding da će ta procedura biti ukinuta? Znači li to da više nema povjerenja u hrvatsku Vladu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, to znači da postoje formalni koraci koje treba poduzeti. Formalni koraci nisu po babu i stričevima, nego temeljem formalne procedure. Kad završi procedura u hrvatskom Parlamentu, Zakon se objavljuje u Narodnim novinama i to je formalna podloga za obustavljanje procedure kao što je od samog početka bilo potpuno jasno. "

Biste li vi rekli nakon svega da je ovo bila pogreška ili mislite kao ministar pravosuđa da je Hrvatska ovime postigla što je htjela?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je ovo bio problem kojeg možda nismo trebali imati, ali koji je sada riješen. Ni prvi ni zadnji. Mnoge zemlje prolaze kroz različite poteškoće u svojim odnosima unutar EU, dakle ne treba biti naročito niti zlurad niti posebno strastven oko te teme. Problem je nastao, mi smo ga riješili i napredujemo kao normalna članica EU. Mislim da je to najbolji put."

Strani mediji kažu, Hrvatska je kapitulirala u smislu da je pod pritiskom EK odustala od svog stava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti govora. U Vladi smo od početka imali taj stav, raspravljali smo o tome unutar Vlade i došli do zajedničkog rješenja. To nema puno veze s Komisijom, ima veze s našim razgovorima unutar Vlade, a Komisija je prepoznala ono što smo u Vladi dogovorili."

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo