GRADONAČELNIK SABO ZA RTL DANAS / 'Vukovarcima je dosta, pustite nas da živimo svoj život!'

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo nakon što je odbijao komentirati cijelu situaciju oko uklanjanja dvojezičnih ploča, za RTL Danas prekinuo je šutnju! Naša reporterka eklskluzivno je razgovarala s njim.

12.10.2013.
18:38
VOYO logo

Nakon Vukovara, Zagreba i Udbine prošle je noći skinuta dvojezična ploča i sa zgrade općine u Vojniću. Policija traži krivca, a HDZ-ov načelnik općine kaže da je to očekivao, pa već danima ima spremne zamjenske, nove ploče. Vrh države je zabrinut - predsjednik se boji da situacija ne izmakne kontroli, prva potpredsjednica Vlade kaže - protivnike ćirilice premijer mora opet pozvati na razgovor, ma koliko se međusobno ne slagali.

Gradonačelnik Vukovara ŽeljkoSabo nakon što je odbijao komentirati cijelu situaciju za RTL Danas prekinuo je šutnju. Naša reporterka eklskluzivno je razgovarala s njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovar, Zagreb, Udbina, Vojnić - lančanom reakcijom skidaju se dvojezične ploče po Hrvatskoj. Je li za to krivo stanje u Vukovaru?

"Ne znam da li je krivo ovo stanje u Vukovaru, ali krivo je zato što mi Hrvati očito i nakon dobivanja svoje države, kada slavimo obljetnice, ne shvaćamo da država znači i zakon. Svatko tko ne poštuje zakon svoje države dolazi u problem. Ako smo mi u problemu zbog nepoštivanja svojih zakona, onda smo u problemu. Očito da netko treba shvatiti što je temelj države, a to su zakoni", rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuli ste zakone, Vlada je odlučna provoditi ih, hoće li dvojezične ploče biti vraćene do 18. studenog?

"Svaka Vlada mora bit odlučna u provođenju zakona, hrvatskih zakona, ukoliko nije odlučna onda je pitanje ili treba mijenjati zakon ili ih treba provoditi. U svakom slučaju ne samo Vlada, nego i svi trebamo provoditi zakone tako i gradonačelnik grada Vukovara."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi pokušaj je propao, smatrate li da postoji volja među protivnicima ćirilice sjesti za stol s premijerom Milanovićem i razgovarati o tom problemu?

"Sve je ovo ispolitizirano još ove godine negdje u drugom, trećem mjesecu, ja sam to rekao, naglasio sam o čemu se radi, opozicija je nervozna, izaziva određene krize, a Vukovar kao Vukovar je uvijek pogodno tlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo taoci ove situacije - građani Vukovara, već puno mjeseci, ja bih rekao i ako netko može govoriti u ime Vukovaraca onda sam to ja, jer sam ja legitimno izabran gradonačelnik i u razgovorima sa građanima Vukovara, nama je dosta ove situacije i ja apeliram i molim da sve ljude dobre volje koji dolaze u Vukovar da dolaze na jedan drugi način, kao naši prijatelji, i da nas puste da mi Vukovarci živimo naš život. Živjeli smo ga do sada, kad smo se vratili od 98. godine u miru i toleranciji, ne vidim razloga zašto nas ne puste da živimo na miru. Ako im je toliko Vukovar u srcu, evo ja ih molim da sve ovo što rade da shvate da ne rade dobro Vukovaru."

Spomenuli ste povratak, od mirne reintegracije prošlo je 15 godina, za to vrijeme Njemačka i Francuska su nakon Drugog svjetskog rata stvarali buduću Europsku uniju, a kod nas se ne može normalno živjeti, gdje se pogriješilo, zašto nema suživota?

"Suživota ima, ali sve zavisi, uvijek svatko od nas može reći da može biti bolje, ali zar nije velika stvar 15 godina živjeti u Vukovaru, vratiti se u Vukovar i nakon svih tih stravičnih zločina koji su se dogodili u Vukvoaru, da smo prihvatili proces mirne reintegracije i da živimo u miru. Da nije zabilježen niti jedan zločin nakon toga – osveta, odmazda i čujte, to vam je proces, kako kaže Ante Gotovina. To vam je proces. Međutim činjenica, da se možda moglo učiniti puno više i trebalo se, ali još uvijek možemo, a to je upravo da razvijanjem gospodarstva u Vukovaru, u tom mjestu posebnog pijeteta, kako ga danas neki nazivaju koji je to uvijek bio, grad heroj, simbol hrvatstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno da sve ovo što se događa u gradu Vukovaru može pokolebati određene gospodarstvenike da ulažu kapital u Vukovar, i to je ono što je opasnost i ja zbog toga apeliram i zahvaljujem svim Vukovarcima koji nisu prihvatili ove prosvjede i ovaj prosvjedni turizam koji nam je štetan, da su ostali mirni sa strane i da očekuju na neki određeni način da se ti ljudi umore, da nas puste na miru. Ono što želim reći da u ovom trenutku grad Vukovar je spreman za 18.11. puno se toga priča, međutim svatko tko dođe u Vukovar je dobrodošao. Taj dan nema zviždanja, nema politike ima samo oni koji su tamo – da idemo na groblje da se njima posvetimo. U miru i tišini."

Predsjednik Republike kritizirao je politiku koja razdvaja još od vrtića, smatrate li da to ide na Vaš račun s obzirom da ste gradonačelnik grada u kojemu se sve razdvaja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno smo bili kod predsjednika u uredu prije recimo šest mjeseci kada sam upravo isticao taj primjer Vukovara i kada sam na neki određeni način želio da naša djeca od najmlađeg uzrasta iz vrtića ne budu razdvojena nego da idu zajedno u vrtić. Čujte, takav je zakon, odlukom gradskog vijeća grada Vukovara 98. godine imamo vrtić za srpsku nacionalnu manjinu gdje djeca pohađaju taj vrtić i ja sam to 2009. pokušao na neki način objediniti ali s obzirom na tadašnji sastav gradskog vijeća nisam uspio.

Bi li se danas razgovaralo o ćirilici da Vukovarci imaju posao i nisu egzistencijalno ugroženi?

"To je sigurno želja svih nas, ali ja bih opet rekao da li bi se razgovaralo, pa ne bi se razgovaralo ni da je HDZ na vlasti u gradu Vukovaru, o ćirilici, vjerujem, da to apsolutno ne bi bila tema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo