EKSKLUZIVNA REPORTAŽA / RTL u bolnici koja je primjer užasa hrvatskog zdravstva!

KBC Rijeka - bolnica koja je centar za Primorsko goransku županiju, Istru, otoke i dio ličko senjske županije - primjer je užasa i bijede hravstkog zdravstva. Da je tome uistinu tako uvjerila se ekipa RTL-a Danas!

13.10.2013.
18:43
VOYO logo

Strop WC-a riječke bolnice u derutnom je stanju. Kad vani pada kiša, pada i unutra po pacijentima, a na taj sanitarni čvor osuđeno je njih 60 s odjela kirurgije.

Frane je operirao karcinom debeloga crijeva, nosi vrećicu koju nema gdje čistiti i plače bez srama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je mađarska konjušnica i silom prilika je pretvorena u bolnicu. Jedino što vrijedi je osoblje u ovome, a sve drugo je nula", kazuje nam pacijent Frane.

Spremačica Mandica svakih 20 minuta briše pod, ali uzalud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morate kišobran imati da biste išli na wc", objašnjava.

Potreban je i za operacijske sale. Na odjelu kirurgije su četiri, a prokišnjavaju naizmjence.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sala je bila zatvorena jedno dva mjeseca jer jednostavno se nije moglo raditi. Prokišnjavalo je sa stropa, znači direktno u operacijsku salu", govori savjetnik na Klinici za kirurgiju KBC-a Rijeka MiljenkoUravić.

Kad ne prokišnjava, u njoj se obave do četiri operacije dnevno, u protivnom se produljuje lista čekanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

"Praksa je u inozemstvu da se cijele operacijske sale obnavljaju, kao i hotelske sobe, recimo svakih 10-ak godina, međutim kod nas su ove sale stare preko 40 godina", otkriva šokantnu istinu Uravić.

To se itekako vidi, pogotovo na operacijskim stolovima. Sobe su prekrcane. Kad je kiša, osamdeset posto prozora propušta vodu, pa je zaustavljaju dekama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar i svi naši ministri i Vlada, naša država, malo bi se trebali pobrinuti za naše objekte i bolnice", govore pacijenti.

Prilično neugodno je na Hitnoj pomoći, koja je ogledalo svake bolnice. Osamsto kvadrata u prizemlju stogodišnje zgrade treba obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena ispadne negdje oko 3- 3 i pol tisuće eura po kvadratu što je izuzetno velika cijena za neki prostor koji će se možda jednog dana napustiti", kaže voditelj Centra za hitnu medicinu Rijeka GoranHauser.

Ostvari li se san o novoj bolnici. Dotad riječkoj Hitnoj pomoći, ali i cijelom KBC-u hitno treba financijska pomoć. U protivnom, kako je inspekcija zbog sigurnosti zaključala neke bolničke liftove, moglo bi se dogoditi da čitavi KBC stavi ključ u bravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo