IZDALI STE RADNIKE / 'Robovi u Rimu su imali više prava nego što ćemo ih imati mi'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Pod parolom 'Zar opet robovi? Ne!' čelnici SSSH Mladen Novosel i NHS Krešimir Sever doveli su prosvjednu povorku sastavljenu od sindikalnih povjerenika pred zgradu Ministarstva gdje glasnim zviždanjem izražavaju nezadovoljstvo predloženim izmjenama ZOR-a.

17.10.2013.
9:54
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Petstotinjak sindikalaca okupilo se jutros ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava na prosvjedu protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

Pod parolom Zar opet robovi? Ne! čelnici SSSH Mladen Novosel i NHS Krešimir Sever doveli su prosvjednu povorku sastavljenu od sindikalnih povjerenika pred zgradu Ministarstva gdje glasnim zviždanjem izražavaju nezadovoljstvo predloženim izmjenama ZOR-a kojima se, po njihovu mišljenju, uvodi daljnja fleksibilizacija radnih odnosa i smanjuju radnička prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novosel je izjavio Hini da su nakon prekida tripartitnih pregovora u petak očekivali da će ministru rada Mirandu Mrsiću 'proraditi razum' pa će shvatiti da zahtjevi koje su mu u petak postavili sindikati nisu ultimativni već 'minimalni i razumni'. No, nakon toga s ministrom više nisu imali nikakvih kontakata.

Novosel i Sever napustili su prije tjedan dana pregovore tripartitne radne skupine o izmjenama ZOR-a jer nisu prihvaćena njihova četiri ključna zahtjeva. Bez toga neće nastaviti pregovore, a priključili su im se predstavnici ostalih dviju sindikalnih središnjica, Hrvatske udruge radničkih sindikata i Matice hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je sve samo ne socijaldemokracija, izdali ste radnike. Robovi su u Rimu imali više prava nego što ćemo imati mi ako ovo prođe", izjavio je sindikalist Sever pred okupljenim prosvjednicima.

'Zakoni se donose u korist poslodavaca'

Sindikati ne prihvaćaju uvođenje financijski uvjetovanog otkaza niti izmjene u reguliranju otpremnina, te traže pojednostavljenje odredbi o rasporedu radnog vremena i zadržavanje dosadašnjih odredbi o sudskom raskidu radnog odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na današnjem prosvjedu upozorenja Mrsiću ćemo još jednom uručiti naše zahtjeve, a to mu je zadnja prilika da shvati da njegov prijedlog izmjena ZOR-a nije u korist radnika i građana, već isključivo u korist pojedinih interesnih skupina. To su, prije svega, poslodavci koji ne poštuju zakone i financijske institucije koje konstantno pritišću našu Vladu i Vlade cijele Europe da snižavaju radnička prava", rekao je Novosel.

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Prosvjednici nose sindikalne zastave SSSH i NHS te parole Financijski otkaz - nož u leđa radnicima, Očuvanje ZOR-a = očuvanje radnih mjesta i Bolje Pravilnik o radu nego financijski otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo kakva daljnja fleksibilizacija radnih odnosa može ići samo kroz kolektivne ugovore", poručuju prosvjednici koji se bez prihvaćanja sindikalnih zahtjeva neće vratiti za pregovarački stol.

Nakon završetka prosvjeda pred Ministarstvom sindikalci će se, kako su najavili, uputiti pred sjedište Hrvatske udruge poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće opasnosti novog Zakona o radu

Podsjetimo, Ženska fronta za radna i socijalna prava prošli tjedan je istaknula šest najopasnijih promjena koje donosi novi Zakon o radu.

U nizu svojih zahtjeva traže ograničavanje rada na određeno, ali i outsourcinga (prijenos ugovora o radu) kao nesigurnog oblika rada te zahtijevaju da se jasno definira u kojim se slučajevima outsourcing smatra opravdanim, kao i da se zajamči zadržavanje prenesenih prava radnika i radnica kolektivnim ugovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, traže zaštitu zaposlenih preko agencija i u drugim oblicima povremenog i privremenog rada, poput vaučer-rada.

Prijedlog o povećanju dobi za umirovljenje na 67 godina ocjenjuju potpuno neprihvatljivim, posebno za žene preopterećene besplatnim njegovateljskim radom te zahtijevaju uvođenje kompenzacijskog mehanizma u izračunu mirovine koji bi uzeo u obzir skrb za djecu, invalide i starije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Iz Ženske fronte najavljuju i da će se se zauzeti za odvojene zakone o javnom mirovinskom osiguranju međugeneracijske solidarnosti kao temelju mirovinskog sustava te drugih dodatnih oblika mirovinske štednje i osiguranja. Zbog sve većeg broja umirovljenika koji žive ispod ruba siromaštva, zahtijevat će uvođenje socijalne naknade za osobe starije od 65 godina koje nemaju mirovinu ili druge prihode potrebne za preživljavanje.

Ističu i da bi Zakon o radu morao konkretno definirati što je diskriminacija i uznemiravanje na radnom mjestu te odrediti adekvatnu kaznu počiniteljima. Ženska fronta posebno upozorava na izostanak rodne perspektive u prijedlogu zakonskih izmjena koje se, kažu, donose bez utemeljenih analiza, simulacija i široke javne rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji su dužni osigurati minimum demokratskog prostora za razmjenu različitih stavova te jasno i artikulirano iznijeti istinite informacije služe se već uobičajenim metodama medijskih manipulacija te denuncijacija svih suprotnih stajališta", upozoravaju. Najavljuju da će aktivno pratiti redefiniranje radnog i socijalnog zakonodavstva te organizirati akcije kako bi javnost pobliže upoznali s negativnim tendencijama ovih reformi i specifičnostima koje prvenstveno utječu na žensko radništvo i mlade.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo