NEOPRAVDANA SREDSTVA / Kriminal u HGK: Na račun u Češkoj uplaćeno više od 70 milijuna kuna?

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Osim 32 milijuna kuna što ih je uplatio HGK, na račun tvrtke Remorker International u Pragu 'legle' su i uplate cestarskih tvrtki poput Viadukta ili Strabaga, te osamdesetak marketinških agencija iz Hrvatske, a spominje se i modna agencija Suzy. Za te uplate ne postoji opravdanje u odrađenim poslovima.

19.10.2013.
10:23
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je jučer predsjednik Hrvatske gospodarske komoreNadan Vidošević izjavio kako da je neugodno iznenađen uhićenjem pročelnice njegova ureda Zdenke Peternel zbog sumnje da je sudjelovala u izvlačenju više od 32 milijuna kuna iz Komore te da ništa nije znao, a ministar poduzetništva i obrta Goran Maras isteknuo kako su male šanse da šef HGK ništa nije znao, Novi list danas navodi kako je ova malverzacija samo kap u moru kriminala Komore.

Priča oko izvlačenja novca iz HGK  preko tvrtke u Češkoj neće stati samo na Komori, jer će se propitivati i još stotine uplata koje su, kako doznajemo, iz Hrvatske 'legle' na račun te tvrtke u Pragu. Na račun tvrtke Remorker International , dakle, u Češkoj nisu sjela samo 32 milijuna kuna što ih je uplatila Hrvatska gospodarska komora

U razdoblju od 2005. do 2011. godine uplaćeno je ukupno više od 70 milijuna kuna na bankovni račun u Češkoj, doznaje Novi list od izvora bliskih istrazi.

Kao ni HGK, ni ostali nisu novac direktno uplaćivali na račun tvrtke u Češkoj, koja je osnovana u srpnju 2005. godine samo koji mjesec prije prve uplate. Uz Igora Premilovca koji je 60-postotni vlasnik, ta tvrtka ima još četiri osnivača i svi su državljani Hrvatske.  

HGK, ali i cestarske tvrtke poput Viadukta  ili Strabaga , te osamdesetak marketinških agencija iz Hrvatske, pa čak i modna agencija Suzy uplatili su ukupno 9,3 milijuna eura na račune četiri tvrtke u Hrvatskoj (Život na sjeveru, Pean komunikacije, Novi dan i Akula savjetovanje), a onda je s računa tih tvrtki novac uplaćivan u Češkoj, otkrivaju izvori Novog lista.

Novac je uplaćivan u razdoblju od 2005. do 2011. godine s time da se sada provjerava jesu li spomenute četiri tvrtke obavile ikakav posao za uplatitelje i kakav je posao za njih obavila tvrtka iz Češke.

"Sve te uplate, a među njima i one iz HGK kontrolirali smo zato što smo uočili da za te uplate ne postoji opravdanje u odrađenim poslovima, no to ne znači da je svaka ta faktura lažna. No, provjerit ćemo svaki račun s kojeg je novac na kraju završio u Pragu", najavljuju sugovornici Novog lista.

Istovremeno pročelnici ureda HGK-a Zdenki Peternel, kojoj je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da je zajedno s dvojicom suosumnjičenika iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna, od čega je gotovo 29 milijuna zadržala za sebe, tvrdi kako je promidžba vrijedna 32 milijuna kuna što ju je između 2005. i 2011. platila Hrvatska gospodarska komora bili stvarna, a ne fiktivna i nikakvog nezakonitog izvlačenja novca nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo