izvlačili novac fiktivnim računima / USKOK ponovno u HAC-u zbog sumnji u milijunski lopovluk

USKOK-ovi istražitelji ponovno su upali u sjedište HAC-a. Navodno provjeravaju ugovore putem kojih je iz te državne tvrtke izvučeno 40 milijuna i 280.000 kuna. Zanimljivo, trag vodi do iste tvrtke na koju je uplaćivan novac i iz Hrvatske gospodarske komore. U 6 godina na njezin račun u Austriji navodno je sjelo više od 70 milijuna kuna!

19.10.2013.
18:22
VOYO logo

Svijetlo na četvrtom katu sjedišta HAC-a gorjelo je do dugo u noć. Istražitelji USKOK-a sve do poslije ponoći češljali su službenu dokumentaciju. MijatStanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata, koji godinama upozorava na korupciju u ovoj državnoj tvrtki, kaže kako se radi o sumnjivim ugovorima s građevinskim tvrtkama.

"Koje su radile na većini izgradnje dionica - od Vijadukta, Osijek Koteksa, Strabaga do Tehnobetona, a možda i još nekih drugih", rekao je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagađa se da je putem fiktivnih ugovora koje je HAC sklapao s njima iz te tvrtke izvučeno nevjerojatnih 40 milijuna i 280 tisuća kuna.

Neslužbeno doznajemo kako je predmet interesa tvrtka Remorker International putem koje je, sumnja se izvlačen i novac iz HGK. Na njen račun do 2011. navodno je sjelo 70-ak milijuna kuna od čega dio iz cestarskih tvrtki koje su poslovale s HAC-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac je navodno uplaćivan na račune tvrtki u Hrvatskoj koje su ga potom prosljeđivale na račun tvrtke Remorker International u Češkoj sa sjedištem u Pragu. USKOK ne komentira slučajeve u kojima se provodi istraga, a iz HAC-a tek potvrda sinoćnje pretrage.

"Želimo izvijestiti javnost da smo postupili po nalogu policije i Državnog odvjetništva s kojim Hrvatske autoceste u potpunosti surađuju. S obzirom na činjenicu da je istraga u tijeku, trenutno ne raspolažemo s više informacija", priopćili su iz HAC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK-ovi istražitelji su već bili u HAC-u 2010. i 2011. zbog niza afera - od Fimi Medije do duplog bojanja tunela. Bivši predsjednik uprave HAC-a Jurica Prskalo, članovi uprave Mario Lovrinčević i Josip Sapunar te još niz drugih čelnih ljudi zbog istraga su bili i pritvarani. Stanić misli kako će sada napokon doći i do sudskih procesa jer slučaj ima međunarodne dimenzije.

"I mislim da sada više neće biti mogućnosti zataškavanja kao što je to do sad bilo u svim slučajevima tih afera koje danas stoje duboko u ladicama DORH-a i USKOK-a", rekao je Stanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koliko duboko i do koga seže moguća nova Fimi medija tek se treba otkriti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo