CENZORSKE ŠKARE U LITVI / Zakonom zabranjeno pričati o gayevima i NLO-ima

Image

Jedna od novijih članica EU donijela je neeuropski zakon kojim je propisana cenzura homoseksualnosti, letećih tanjura i hipnoze, jer bi mogli naštetiti razvoju djece.

14.7.2009.
17:01
VOYO logo

VILNIUS - Parlamentarna većina u Litvi, zemlji članici Europske unije, izglasala je u utorak kontroverzni prijedlog zakona o zaštiti maloljetnika, kojim se, pod prijetnjom visokih novčanih kazni, uvodi cenzura televizijskih programa, interneta, filmova, kompjutorskih igrica i reklamnih plakata. Ono najspornije je što se na spisku sadržaja koji bi mogli naštetiti "moralnom i intelektualnom razvoju maloljetnika" nalaze i svi "materijali koji promiču homoseksualne, biseksualne i poligamne veze".

Zbog toga su se na noge digli mnogi gay aktivisti, a poziv na ukidanje zakona stigao je i iz Human Rights Watcha (HRW). "Ovo je kršenje međunarodnih standarda na području ljudskih prava. Ideja zakona je promicanje homofobije", izjavio je Boris Dittrich iz HRW-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na cenzorskom spisku ovog radikalnog zakona, uz homoseksualnost, našle su se i paranormalne pojave, što valjda uključuje i pojave nepoznatih letećih objekata, a tu su i hipnoza te loša prehrana, ali i neke uobičajenije stvari, poput uputa za izradu eksplozivnih naprava ili eksplicitnijih scena nasilja.

Na zakon je nedavno veto uložio donedavni litavski predsjednik Valdas Adamkus, no većina u parlamentu, predvođena ultraradikalnom populističkom strankom Red i pravda, veto je poništila, tako da novoj predsjednici Daliji Grybauskalte ne preostaje drugo nego, kada za nekoliko dana stupi na vlast, potpiše i proglasi zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo