HDZ STJERAN U KUT / Izmijenjen zakon o umjetnoj oplodnji

Image

Vlada je samo nekoliko sati prije vjerojatnog pada zakona u Saboru s telefonske sjednice u proceduru uputila amandman, kojim ipak dopušta umjetnu oplodnju i izvanbračnim parovima.

16.7.2009.
19:41
VOYO logo

ZAGREB - Nakon što je postalo izvjesno da u Saboru neće skupiti dovoljno glasova za donošenje konzervativnog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, Vlada je u četvrtak navečer održala telefonsku sjednicu na kojoj je odlučila izmijeniti taj zakonski prijedlog. U parlament je poslan amandman kojim se umjetna oplodnja ipak dozvoljava i nevjenčanim parovima, ali pod uvjetom da u izvanparničnom postupku dokažu da skupa žive barem tri godine.

Ovakva je odluka donesena samo nekoliko sati prije početka izvanredne sjednice Sabora, najavljene za petak, na kojoj bi se trebalo glasovati o ovome zakonu, ali i o mini-rebalansu proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka Jadranka Kosor kaže da su moguće i još neke izmjene u spornom zakonu, ali da očekuje njegovo donošenje u predloženom obliku, s obzirom da je riječ o prilagođavanju europskom zakonodavstvu.

Najvatreniji zagovornik zakona, ministar zdravstva Darko Milinović, ne smatra da je Vladinim amandmanom doživio poraz, već kaže da je riječ o kompromisu, na koji je on uvijek spreman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je za HSLS još od ranije bilo jasno da u Saboru neće dati podršku ovakvom zakonu, HSS se predomislio u posljednji trenutak i to nakon što se javno oglasila organizacija žena te stranke - "Hrvatsko srce", kojoj su sporne mnoge odredbe u prijedlogu, uključujući i one o zabrani zamrzavanja jajnih stanica. Zasad nije poznato je li promjeni HSS-ovog stajališta pridonijela i činjenica da je član te stranke, ministar turizma Damir Bajs, i sam dobio dijete nakon što mu se supruga podvrgnula medicinski potpomognutoj oplodnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo