ocjena ustavnosti / LGBT udruge Saboru: Zaustavite homofobni referendum!

'Vaša je dužnost poslati zahtjev za ocjenu ustavnosti i omogućiti temeljno načelo demokracije na kojoj je utemeljen Ustav Republike Hrvatske bez obzira podržavate li referendumsko pitanje ili ne', poručuju LGBT organizacije zastupnicima.

4.11.2013.
12:41
VOYO logo

Predstavnici seksualnih i rodnih manjina uputili su danas zahtjev zastupnicima Hrvatskog sabora za pokretanjem postupka ocjene ustavnosti referendumskog pitanja inicijative "U ime obitelji" i pozvali građane da ih podrže slanjem pisama zastupnicima.

Tražimo da sukladno ustavnim ovlastima Sabora i Ustavu koji jamči jednakopravnost i ravnopravnost svih građanki i građana Republike Hrvatske, uputite Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?", za koje je inicijativa "U ime obitelji" prikupila dovoljni broj potpisa, kaže se u pismu koje je uputilo sedam LGBT organizacija iz Zagreba, Rijeke i Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vaša je dužnost poslati zahtjev za ocjenu ustavnosti i omogućiti temeljno načelo demokracije na kojoj je utemeljen Ustav Republike Hrvatske bez obzira podržavate li referendumsko pitanje ili ne", poručuju LGBT organizacije zastupnicima.

Udruge također pozivaju građane i građanke da pismom potaknu na to svoje zastupnike u Saboru, tvrdeći kako je ustavna odredba koju referendumom želi ostvariti inicijativa "U ime obitelji" u izravnom sukobu s najvišim vrednotama Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da jedino Ustavni sud može ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja, a to do danas nije učinio, predlažemo da našim konkretnim djelovanjem, našim glasom, zatražimo od Hrvatskoga sabora da u skladu sa svojim pravima i obvezama osigura funkcioniranje ustavno-pravnog poretka RH, ističu LGBT udruge.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

U ime obitelji

Predstavnici seksualnih i rodnih manjina kažu da velik dio zastupnika i zastupnica Sabora, kao i veliki dio hrvatske javnosti, smatra da je referendumsko pitanje utemeljeno na dubokim predrasudama i netrpeljivosti prema LGBT osobama i njihovim obiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas, LGBT građane i građanke, ovdje se ne radi o referendumu za brak, nego referendumu protiv lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba. Sama činjenica da se u Ustav želi unijeti odredba po kojoj bi jednoj skupini ljudi unaprijed bilo zabranjeno nešto što je dopušteno drugoj skupini ljudi, očigledan je dokaz da ona zadire u samu srž ljudskih prava i demokracije u Hrvatskoj", kaže se u pismu.

Većina ne smije i ne može odlučivati o pravima manjine. To je nepravedno, ali i opasno, poručuju LGBT udruge i podsjećaju zastupnike da im je dužnost štititi ljudska prava jer su se na taj zadatak obvezali polažući zastupničku prisegu.

"Nisam upoznat da li je bilo razgovora sa bilo kim iz HDZ-a što je prilično različito od onoga što se događalo 2010. godine kada su se donosile promjene Ustava i kada se od prvog časa pregovaralo sa najjačom oporbenom strankom, tada SDP-a", kazao je ŽeljkoRajner (HDZ), potpredsjednik Sabora.

Upravo je tada stvoren problem s kojim se sada bore. Kako bi se spriječila propast referenduma o ulasku u Europsku uniju, ukinuta je kvota izlaznosti potrebna da bi referendum bio valjan. I to zajedničkim dogovorom HDZ-a i SDP-a.

"Tako da nitko od njih nema pravo kukati nad prijedlozima u kojima su se danas vladajući našli jer oni su sudionici tih ustavnih promjena i ovakvog normativnog reguliranja referenduma", izjavio je DragutinLesar, predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih laburista.

Ocjena ustavnosti referndumskog pitanja o braku, zadnja je nada za LGBT Udruge, pa od Sabora očekuju da je zatraže.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo