akcija pred saborom / 'O ljudskim pravima ne možemo raspisivati referendum'

Image
Foto: Facebook: A.M.K.

'Smatramo da se o pitanjima koja se tiču ljudskih prava ne mogu raspisivati referendumi', poručila je Sanja Juras.

5.11.2013.
10:48
Facebook: A.M.K.
VOYO logo

Lezbijska grupa Kontra u utorak u 10 sati predala je svoje zahtjeva Hrvatskom saboru, Odboru za ravnopravnost spolova i Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Naime, desetak aktivista i aktivistkinja stiglo je jutros na Markov trg, gdje su razvili transparent Ne referendumu o ljudskim pravima.

"Smatramo da se o pitanjima koja se tiču ljudskih prava ne mogu raspisivati referendumi", poručila je Sanja Juras, predsjednica grupe Kontra.

Primila ih je predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli (Hrvatski laburisti) te zatražili od nje da Ustavnom sudu uputi zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja kojim bi se brak definirao kao zajednica muskarca i žene. Tireli je rekla kako će ispoštovati proceduru i već na sljedećoj sjednici Odbora predložiti ovaj zahtjev.

"Sjednicu ću najvjerojatnije zakazati za početak sljedećeg tjedna jer i ja i potpredsjednica idemo danas na put", rekla je Tireli.

Podsjetimo, LGBTIQ organizacije uputile su jučer zahtjev zastupnicima Hrvatskog sabora za pokretanjem postupka ocjene ustavnosti referendumskog pitanja inicijative U ime obitelji i pozvali građane da ih podrže slanjem pisama zastupnicima.

"Budući da jedino Ustavni sud može ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja, a to do danas nije učinio, predlažemo da našim konkretnim djelovanjem, našim glasom, zatražimo od Hrvatskoga sabora da u skladu sa svojim pravima i obvezama osigura funkcioniranje ustavno-pravnog poretka RH", navode.

Stoga, pozivaju građane i građanke da pismom potaknu na to svoje zastupnike i zastupnice u Saboru.

"Pozivamo vas da učinite isto – pišite im mejlove, šaljite im dopise i fakseve. Koristite naš primjer pisma ili ga doradite. Neka se i naš glas čuje! Radi se o našoj se budućnosti", istaknuli/e su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo