PREKOMJERNI DEFICIT / Europska komisija: Hrvatski BDP će pasti na 0.7 posto

U idućoj bi godini, prema procjenama Komisije, hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) trebao porasti 0,5 posto, a u 2015. godini 1,2 posto.

5.11.2013.
11:55
VOYO logo

Europska je komisija u svojim novim jesenskim prognozama danas smanjila procjenu pada hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s 1,0 na 0,7 posto, no povećala je procjene državnog deficita i javnog duga. U idućoj bi godini, prema procjenama Komisije, hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) trebao porasti 0,5 posto, a u 2015. godini 1,2 posto.

"Volio bih da mogu govoriti o Hrvatskoj u nešto boljim okolnostima, jer realni rast BDP-a će ostati negativan u ovoj godini, dok će se iduće godine prometnuti u blago pozitivan te nastaviti rasti u godini nakon toga. Gledamo činjenice i brojke i s deficitom proračuna koji je tijekom sve ove tri godine - 2013., 2014. i 2015. osjetno iznad 3 posto za javni se dug, koji se već sada nalazi opasno blizu granice od 60 posto, očekuje da će strmoglavno rasti. Na temelju provjerenih podataka o javnim financijama te naših prognoza Europska komisija će sada morati pokrenuti izvješće o postojanju prekomjernog deficita u Hrvatskoj", pojasnio je europski povjerenik za gospodarska pitanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Komisija je u novim prognozama povećala procjenu javnog duga, pa sada očekuje da će u ovoj godini iznositi 59,6 posto BDP-a, iduće godine 64,7, a u 2015. porasti na 69 posto. Usporedbe radi, u proljetnim prognozama procjene su bile da će dug opće države ove godine dosegnuti 57,9 posto, a iduće 62,5 posto.

S obzirom na to, Hrvatska bi uskoro trebala ući u proceduru prekomjernog deficita (EDP), mehanizam EU-a osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod 3, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo