sabor odlučio / Na referendum o braku izlazimo 1. prosinca!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Raspisivanje referenduma Saboru je predložio Odbor za Ustav, na zahtjev građanske inicijative 'U ime obitelji', koju je potpisalo više od 740 tisuća građana.

8.11.2013.
12:36
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Sabor je glasovao o odluci da se prvog prosinca raspiše referendum o definiciji braka u hrvatskom Ustavu.

Referendum o ustavnom definiranju braka održat će se 1. prosinca. Za tu odluku je glasovalo 104 zastupnika, dok je njih 13 bilo protiv, a petero suzdržanih.

Dio članova HNS-a je bilo protiv ove odluke, dok je dio bio sudržan.

"Nismo dovoljno pripremljeni za cijeli proces, mi smo na početku rekli da ćemo za, ali još nemamo mišljenje Ustavnog suda. Hrvatski sabor danas, donijevši odluku, preuzima ulogu Ustavnog suda. Mi preuzimamo odluku ustavnosti, u što postoje ozbiljne sumnje. Klub HNS-a neće preuzeti toliku odgovornost, nećemo ovo poduprijeti", rekao je Jozo Radoš iz HNS-a.

Odbijen prijedlog Jadranke Kosor


Saborski zastupnici većinom su glasova odbili prijedlog Jadranke Kosor da se referendumsko pitanje, "Jeste li da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene", pošalje Ustavnom sudu na ocjenu. Protiv je glasalo 75 zastupnika, a za 39 zastupnika.

Odbor za Ustav prihvatio je amandmane HDZ-a prema kojima će građani na referendumu odlučivati o samoj izmjeni Ustava, a ne samo o pokretanju ustavnih promjena, kako vladajuća koalcija planirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Reiner: Vremena jednoumlja su iza nas


Usvojen je amandman kojim bi se definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene, u slučaju da građani potvrdno odgovore na referendumsko pitanje, unijela u članak Ustava kojim se štiti obitelj, kako su to tražili iz incijative "U ime obitelji".

Željko Reiner iz HDZ-a smatra da su vremena jednoumlja iza nas i da ljudi trebaju imati pravo odlučivanja slijedom svog svjetonazora.

"Danas se prema onima koji imaju drugačije mišljenje ponaša kao da su neprijatelji. Različito mišljenje, pluralizam, mi smo za to. Ovim pitanjem se nikoga ne diskriminira i ne radi se o oduzimanju prava nekome", rekao je Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike