očekuje se reakcija / Hoće li Ustavni sud rušiti referendum o definiciji braka?

Ustavni sud ipak bi mogao srušiti referendum o braku! Nakon što je odluka službeno objavljena u Narodnim novinama, ustavni suci i sutkinje imaju pravo odlučivati o ustavnosti pitanja bez da od njih to itko traži. Ustavnopravni stručnjaci očekuju da sud reagira promptno, a na to ih poziva i GONG.

10.11.2013.
18:31
VOYO logo

U Narodnim novinama objavljena je odluka o referendumu i glasački listić, no to ne znači da je gotovo. Ustavni sud tek sada može procijeniti je li pitanje ustavno ili  ne bez da ih to itko traži.

"U onom trenutku kada je rapisana odluka, Ustavni sud može pristupiti nadzoru ustavnosti, ali očekujemo i da razne udruge to zatraže. Žao mi je da Sabor nije to učinio. Očekujem promptnu reakciju Ustavnog suda", kazala je Sanja Barić s Pravnog fakulteta u Rijeci.

Dosad je samo Sabor to mogao tražiti od Ustavnog suda, no nakon objavljivanja odluke - Ustavni sud u proceduru može krenuti sam - ili na zahtjev udruga i građana.

"Treba ohrabriti Ustavni sud da sam reagira. Itekako ima prostora i kao čuvar Ustava kaže je li ovo pitanje u skladu s našim Ustavom", pojasnio je Dragan Zelić iz GONG-a.

U situaciji kada se oko jednog pitanja cijela zemlja podijelila, a svađaju se i unutar koalicije, potpuno je neshvatljivo da Sabor nije tražio mišljenje jedine institucije čije je mišljenje važno.

"Vrlo je iracionalno zašto vladajući SDP nije upitao Sabor o ocjeni ustavnosti", dodaje Zelić.

"Ne samo da je neobično, nego je iracionalno i posve nerazumno", složila se Barić.

A inicijativa U ime obitelji rasprave o tome što Ustavni sud ima pravo ili treba učiniti drži kampanjom protiv referenduma.

"Nalazimo na maštovite priču. To se svodi na antireferendumsku kampanju koja želi da građani ne izađu na referendum", rekao je Krešimir Planinić iz inicijative U ime obitelji.

Dok U ime obitelji misli da se u javnosti događa jednostrana propaganda protiv, HDZ agitira u njihovu korist.

"Brak je zajednica muškarca i žene, zar to nije nešto prirodno? Zar treba se u to petljati Ustavni sud? Naravno da ću izaći i glasat ću da se ta definicija unese u Ustav. I to iz prostog razloga što je došlo do relativizacije svega onoga što su naše temeljene tradicijske virjednosti", poručio je šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Referendum bi se trebao održati točno za 3 tjedna, osim ako Ustavni sud ne odluči drukčije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo