teodor rušio stabla / Orkanska bura zatvorila ceste, na Zavižanu pao snijeg

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na Jadranu puše orkanska bura, zbog čega je za sav promet zatvoreno nekoliko autocesta i mostova. Na Sljemenu i Zavižanu pada snijeg, dok se u Gorskom kotaru i Lici očekuje i stvaranje 'bijelog pokrivača'. Na Krčkom mostu zabilježen najjači udar bure od čak 220 kilometara na sat.

11.11.2013.
7:53
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Snažno nevrijeme u noći na ponedjeljak pogodilo je veći dio Hrvatske. Na Jadranu puše orkanska bura, zbog čega je za sav promet zatvoreno nekoliko autocesta i mostova. Na Sljemenu i Zavižanu pada snijeg, dok se u Gorskom kotaru i Lici očekuje i stvaranje 'bijelog pokrivača'.

U Zagrebu je vjetar na trenutke dosezao jačinu od 60 kilometara na sat, a zabilježene su i brojne intervencije vatrogasaca. Vjetar ruši stabla, kontejnere i kante za smeće.

U središtu Rijeke, u kvartu Mlaka, u centru grada došlo je do puknuća cijevi tako da je sve u vodi i promet je zatvoren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udari bure od čak 220 kilometara na sat

Na Krčkom mostu zabilježen najjači udar bure od čak 220 kilometara na sat. Na Kozali puše vjetar snagom od 112 kilometara na sat, na Trsatu su zabilježeni udari vjetra od 170 kilometara na sat. Dio riječkog zaleđa je bez struje. U nekim dijelovima Gorskog kotara pada susnježica.

Prema podacima iz riječke Javne vatrogasne postrojbe, oštećeno je dosta automobila i prozora, a ima i oštećenih krovova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanima se preporuča da se po gradu ne kreću bez nužne potrebe, da ne otvaraju prozore te da strpljivo čekaju dolazak vatrogasaca.

Iz riječkoga Pomorskog meteorološkog ureda najavljuju da će jaka bura puhati tijekom dana, a da se njeno slabljenje očekuje tek večeras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/ARHIVA
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/ARHIVA

Stabla teže ozlijedila učenike

Na tri učenika u Opatiji pala su stabla i teško su ozlijeđeni. Hitno su prevezeni u bolnicu Kantrida, a prema prvim informacijama radi se o ozljedama kuka, kralježnice i glave, prenosi Novi list.

Prije toga, u Marčeljevoj Dragi su stradala dva radnika koji su pali s osam metara visine. Također se radi o teškim ozljedama. Ozlijeđenih ima i u drugim dijelovima grada, a Hitna pomoć je neprestano na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orkanska bura prevrnula je kamion na staroj cesti Rijeka - Zagreb na Grobničkom polju kod restorana Putnik.

U većini škola na riječkom području je otkazana nastava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu se srušio dio zgrade, sa škole odletio krov

Zbog olujnog vjetra jutros se srušio dio glavne zgrade staroga zagrebačkog Paromlina, a urušavanjem prijeti i ostatak tog jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, pa su na mjesto događaja upućene policijske i vatrogasne ekipe, kao i djelatnici gradskoga Ureda za upravljanje hitnim situacijama. Riječ je o jednom od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, smještenog između Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Glavnoga željezničkog kolodvora.

Zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama pozvao je jutros sve građane koji su parkirali na parkiralištu Paromlin da dođu po svoje automobile, zbog opasnosti od daljnjeg urušavanja stare zgrade zagrebačkog Paromlina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je kako je olujni vjetar prijepodne odlomio dio limenog krova sa zgrade u kojoj se nalaze Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića i zagrebačka XVIII. gimnazija u ulici Matije Mesića, ali da za učenike nema opasnosti.

Orkanski vjetar zatvorio ceste

Zbog orkanskog vjetra za sav su promet zatvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje u oba smjera, državna cesta D54 Maslenica- Zaton Obrovački, Jadranska magistrala (D8) od Bakra do Svete Marije Magdalene, Krčki i Paški most, te riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje u oba smjera, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka- Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera (obilazak za ostala vozila je državnom cestom D3 kroz Gorski kotar.

Na autocesti A7 od čvora Draga do Šmrike ( D8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A2 Zagreb- Macelj između čvorova Krapina i Đurmanec i na A7 između čvorova Vežica i Draga dodatno i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Mala Kapela i čvora Otočac te čvorova Zadar 2 i Pirovac.

Image
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Image
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Upozorenja iz HAK-a

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Iz HAK-a upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog srušenih stabala zatvorena je za sav promet sljemenska cesta u Zagrebu.

Izlazak teretnih vozila pojačan je na Bajakovu u Bregani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina, Valbiska- Lopar, Prizna- Žigljen i Stinica- Mišnjak, te katamaranska Novalja-Rab-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split.

Zbog rekonstrukcije trajektnog pristaništa u luci Prizna, od 18. studenog trajektni promet prema Pagu odvijat će se preko linije Stinica - Stara Novalja, dok će sadašnja linija Žigljen - Prizna biti u prekidu. Plovidbeni red, odnosno vremena polaska trajekta bit će pravodobno objavljeni na službenim stranicama Jadrolinije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme izazvalo kolaps u Zagrebu: Srušio se dio zgrade!

Stabla teže ozlijedila trojicu učenika u Opatiji!

Hrvatskoj prijete ozbiljne vremenske nepogode

Olujna bura prijeti brodicama u novljanskim lukama

Jaka bura koja je od jutra zatvorila gotovo sve sjevernojadranske morske i kopnene prometnice, zaprijetila je i nanošenjem šteta brodicama u lukama i lučicama.

Tako su u novljanskoj luci mnogi vlasnici brodova, jahti i jedrilica obilazili svoje vezove da bi provjerili u kakvom su stanju njihova plovila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vrhu novljanske "Male rive" rano ujutro opasno se nagnuo 'krstaš' NO 1000, ali ga je vlasnik, Novljanin Robert Žmikić koji je na vrijeme priskočio zajedno s nekolicinom sugrađana i službujućih časnika u Lučkoj kapetaniji, uspio dodatno osigurati konopima.

Prema riječima šefa Ispostave Lučke kapetanije, kapetana duge plovidbe Miljenka Žanića, u luci je stanje kaotično, ali nasreću štete nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi će vlasnici brodica dežurati čitav dan i osiguravati svoje vezove, ali se nadamo da neće biti većih šteta", poručio je Žanić.

Bura je zasad, koliko je poznato, nanijela i manje štete na objektima, krovovima i opremi prometnica na novljanskom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prekinute autobusne linije ZET-a

ZET je jutros javio kako autobusna linija 103 (Britanski trg- Kraljevec), koja je bila obustavljena zbog stabla koje se prepriječilo preko ceste, prometuje redovito cijelom dužinom trase.

Iz istoga je razloga linija 129 (Vrhovec – Mandaličina) skraćena do starog okretišta na Vrhovcu, linija 227 (Svetice–Gornji Bukovec–Jazbina– Bliznec) preusmjerena je preko Čreta, a linija 105 (Britanski trg–Kaptol) do Ilirskog trga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autobusna linija 203 (Svetice–Vinec–Krematorij) obustavljena je do daljnjega, kao i izvanredna linija 140 (Mihaljevac–Sljeme) i 226 (Kaptol– Remete –Svetice).

Crveni alarm

Da stižu ozbiljne vremenske nepogode, ukazuju i podaci Europske meteorološke službe. Izdan je crveni alarm, koji upozorava na ekstremno vrijeme. Vjetar jačine i do 115 kilometara na sat očekuje područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo