ostaci pali na zemlju / Satelit GOCE se raspao i izgorio u atmosferi

Image

Satelit se spustio u atmosferu jer je potrošio svoje gorivo. Znanstvenici su iskoristili podatke GOCE za prvu svjetsku kartu visoke rezolucije granica između zemaljske kore i omotača.

11.11.2013.
9:43
VOYO logo

Satelit GOCE, lansiran 2009. za praćenje varijacija gravitacijskog polja Zemlje ušao je u noći na ponedjeljak u atmosferu, raspao se i izgorio tako da nije bilo nikakve štete na Zemlji, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA).

"Satelit GOCE ušao je u Zemljinu atmosferu u padajućoj putanji preko Sibira, zapadnog Pacifika i istočnog Indijskog oceana te Antarktike. Kao što se i očekivalo, satelit se raspao visoko u atmosferi i nije prijavljena nikakva šteta od njegovih dijelova", navodi se u priopćenju na internetskoj stranici ESA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Satelit se spustio u atmosferu jer je potrošio gorivo. Znanstvenici su iskoristili podatke GOCE za prvu svjetsku kartu visoke rezolucije granica između zemaljske kore i omotača.

GOCE je izgrađen prije stupanja na snagu 2008. međunarodnog sporazuma koji određuje da znanstveni sateliti moraju imati sustav potiskivanja koji omogućuje da nakon misija padnu u more, daleko od nastanjenih područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo