EU odvaja novce / Zagrebački studenti razvijaju aplikacije za razvoj djece

Četiri zagrebačka fakulteta ujedinila su snage i razvijaju tablet aplikacije koja pomažu djeci, ali i roditeljima s učenjem. Programi su na hrvatskom jeziku i potpuno besplatni, a projekt je prepoznala i Europska unija koja će za njega odvojiti više od pola milijuna eura.

11.11.2013.
20:10
VOYO logo

Europska unija ulaže stotine tisuća eura da ovaj tim razvije domaće aplikacije za učenje.

"Prikazana je cijela abeceda, može se čuti reproduciran zvuk pojedinačnih slova – ukoliko ga otključamo s ovi malim lokotom krećemo u učenje I u suradji s edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom smo odredili standardnu listu simbola za sbvako slovo", objasnio je Šimo Brtan, programer na projektu ICT-AAC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako izgleda Slovarica za učenje jezika, a imaju i Matematičku igraonicu koja razvija osnovne matematičke vještine kroz igru.

"Nakon određenog vremena kad bi bilo samo zbrajanje i oduzimanje bi dosadilo, ovako su više dodani ti zabavni elementi i animacije", objasnio je Ivan Slivar, programer na projektu ICT-AAC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aplikacije se primarno rade za tablete, ali mogu se isprobati i putem weba. Uz to - već su u pripreme i programi koji prepoznaju dječje geste i pokrete.

"Primjerice ako dijete želi bananu, a nije u stanju to izreći, onda može ovdje naciljati pomoću svoje ruke bananu I jednostavno iskomunicirati to", pojasnio je Jurica Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na projektu sada radi već radi više od 30 ljudi, a novac im je pripremio i Fond za ulaganje u inovacije i znanost.

"Vrijednost projekta je oko 760 tisuća eura, od toga 550 tisuća eura financira Eurpska unija dok je ostatak financiran kroz rad", rekla je Ivana Rašan Sladoljev, projekt menadžerica ICT-AAC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj rad Obavljaju FER, Edukacijsko rehabilitacijski, grafički te filozofski fakultet. Primarni je cilj projekta pomoći djeci sa složenijim komunikacijskim potrebama, ali i ostaloj djeci predškolske dobi.

Sve aplikacije na hrvatskom su jeziku i mogu se besplatno preuzeti na App storu ili Google playu pod imenom projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo