VRATILI SE KUĆI / Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni prije godinu dana

Image
Foto: PIXSELL

Sudac Theodor Meron pročitao je 16. studenog 2012. da vijeće nije utvrdilo postojanje udruženog zločinačkog pothvata, kao ni prekomjerno granatiranje Knina. "Odmah treba pustiti na slobodu Antu Gotovinu i Mladena Markača i pripremiti sve za njihovo puštanje", rekao je tada Meron.

16.11.2013.
10:37
PIXSELL
VOYO logo

Godinu dana je prošlo od oslobađajuće presude generalima AntiGotovini i MladenuMarkaču, a cijela je Hrvatska to jutro 16. studenog 2012. pratila prijenos odluke Žalbenog vijeća Haškog suda.

Sudac Theodor Meron pročitao je da vijeće nije utvrdilo postojanje udruženog zločinačkog pothvata, kao ni prekomjerno granatiranje Knina. "Odmah treba pustiti na slobodu Antu Gotovinu i Mladena Markača i pripremiti sve za njihovo puštanje", rekao je tada Meron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL



Nakon što su pušteni iz Scheveningena, generali su za Zagreb krenuli Vladinim zrakoplovom, a prvi su ih pozdravili kontrolori leta.

"Dragi naši generali, hrvatska kontrola zračne plovidbe vas s ponosom pozdravlja i želi vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor za koji ste se borili i žrtvovali. Od srca vam hvala na tome. Dobrodošli!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oslobođene generele na zagrebačkom Trgu bana Jelačića čekali su deseci tisuća građana.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

"Ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je točka na 'i'. Bila je oluja u ratu, ovo je pravna oluja. Pobijedili smo. Treba se okrenuti budućnosti, svi zajedno se trebamo okrenuti budućnosti. Želim zahvaliti svim građanima Hrvatske koji su nas podržali, bili uz nas svo ovo vrijeme. Zahvalan sam predsjedniku Republike, instituciji predsjednika Republike, predsjedniku Vlade, ministru obrane, ministru pravosuđa i posebno preko Ministarstva vanjskih poslova hrvatskom veleposlanstvu u Den Haagu, koje je sve ove godine bilo s nama. Budućnost je pred nama. Budućnost je u našim rukama. I mi smo svi zajedno. Hvala vam i sretno", izjavio je tada Gotovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

"U srcu sam uvijek nosio svoju domovinu, a domovina ste svi vi! Znao sam da nisam sam i bilo mi je puno lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog pothvata i da su hrvatska vojska i hrvatska policija časno oslobodili svoju domovinu. Sretan sam da će u budućnosti svaki Hrvat i njegovi nasljedici bilo gdje u svijetu reći 'mi imamo hrvatsku domovinu i oslobodili smo je bez ikakve mrlje'. Sretan sam što ćemo u svijetu s ponosom govoriti 'naša domovina Hrvatska'", rekao je nakon njega Markač.

Nakon dočeka na Trgu generali su se uputili u zagrebačku katedralu na misu, a tamo ih je blagoslovio kardinal JosipBozanić. Nakon mise otišli su na Pantovčak, gdje ih je dočekao predsjednik IvoJosipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo