DVIJE STOPE KRIZNOG NAMETA / Čarolije iz Jadrankine kuhinje

Image

Vlada je u petak predstavila konačni izgled kriznog nameta. Njime se uvode dvije stope kriznog nameta - 2 posto za primanja od 3.000 - 6.000 kuna i 4 posto za one s većim primanjima.

24.7.2009.
16:15
VOYO logo

ZAGREB -  Članovi Kosoričinog kabineta u petak su predstavili novi, valjda i konačni izgled kriznog nameta.

Umjesto jedne stope kriznog nameta, uvest će dvije stope. Na primanja između 3.000 i 6.000 kuna država će uzimati dva posto zarađenog novca, a primanja iznad 6.000 kuna oporezivat će se po stopi od četiri posto. Namet se odnosi na puni iznos neto primanja. Namet se neće naplaćivati onima koji imaju primanja manja od 3.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučili smo zaštiti mirovine i plaće do 3000 kuna i na njih se posebni porez neće plaćati, a to se odnosi na 869 tisuća umirovljenika i 593 tisuće zaposlenih, odnosno ukupno gotovo 1,5 milijuna ljudi, kazala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Istaknula je i da Vlada odlaže gradnju Pelješkog mosta do 2015. godine i najavila da će se sljedeći tjedan odlučivati o ostalim investicijama u te projekte i da će se ići na njihovo prolongiranje s četiri na šest godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija Ivan Šuker istaknuo je kako se rebalansom planira povećanje proračunskih prihoda za 1,38 milijardi kuna, a dodatne su uštede ministarstava 510,5 milijuna kuna. Od toga će se 250 milijuna namijeniti poljoprivrednicima za isplate potpora.

Rashodi proračuna nakon rebalansa iznosit će 120 milijardi kuna, a deficit 2,8 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rebalansom će se potrebe za zaduženjem smanjiti za 1,6 milijardi kuna, s ranijih 10,97 milijardi na 9,3 milijardi kuna, kazao je Šuker.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog izmjena Zakona o PDV-u kojim se stopa diže sa 22 na 23 posto, zakona kojim se uvodi naknada za usluge u pokretnim elektroničkim komunikacijama - naknadu od 6 posto ukupnog prihoda na SMS poruke i razgovore mobitelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saboru su upućene i izmjene zakona o trošarinama na automobile, plovila i zrakoplove, o naknadi za pružanje usluga, te zakonski prijedlog kojim regulira potpore za očuvanje radnih mjesta.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo