Kako biti uspješan? / Novi izborni predmet u gimnazijama - poduzetništvo!

Od idućeg polugodišta, učenici zagrebačke prve gimnazije dobivaju novi izborni predmet - poduzetništvo. Osmislili su ga profesori, a učit će se praktična znanja, poput dobrog pisanja životopisa i molbe za posao.

20.11.2013.
18:08
VOYO logo

Od idućeg polugodišta, učenici zagrebačke prve gimnazije dobivaju novi izborni predmet - poduzetništvo. Da se uspješan poduzetnik može biti od najmlađih dana, već dobro znaju učenici iz Slavonskog Broda, koji otvaraju Regionalni centar za biotehnološka istraživanja.

Ovoj temi, koja se često veže za domaću politiku, možda stanu na kraj učenici zagrebačke Prve gimnazije. Od idućeg polugodišta slušat će novi izborni predmet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je ipak nešto što se bazira na praktičnim vještinama, na nečemu što će nam zasigurno trebati u životu, jer što god da ti završio jednoga dana ćeš nekako morati naći posao, pisat nekakav oblik molbe za posao, životopis", rekla je Mia Ereš, učenica Prve gimnazije u Zagrebu.

"Otkad sam bio malo dijete, u meni je bila želja biti sam svoj šef, da imam neku uspješnu firmu, ali sad znam da to baš nije tako da treba znati poslovati u skladu s etičkim načelima", rekao je Luka Marić, učenik Prve gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tome će mu pomoći profesor Lukić, koji je s kolegama osmislio predmet, a za cijeli pilot projekt škola je dobila novac od Europske unije.

"Posebna pažnja bit će posvećena socijalnom poduzetništvu, visokim etičkim načelima, poslovanju, borbi protiv korupcije, nepotizma", rekao je Igor Lukić, profesor u Prvoj gimnaziji u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Gordan Maras najavljuje da će se slušati u svim školama.

"Ovo je prvi korak prema uvođenju predmeta izbornog u srednje škole koji će se baviti poduzetništvom", kazao je Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzetnišvom se već bave učenici brodske srednje škole, koji za dva dana otvaraju Regionalni centar za biotehnološka istraživanja, a sadnice će se prodavati poljoprivrednicima.

"Moguće je proizvesti do 15 tisuća komada za 6 mjeseci iz jednog jedinog pupa. Za to treba imati tehnologiju, znanje, umijeće tehniku rada", pojasnila je Ljiljana Herceg, profesorica u Srednjoj školi M. A. Reljkovića u Slavonskom Brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da imaju znanje, to su pokazali - škola ima vrt, plastenike i voćnjake. I oni su iz europskih fondova dosad povukli više od 3 milijuna eura.

"I sada je škola osnovana I djeluje kao poduzeće, ali ovdje ćemo osnovati unutar sam škole dioničko društvo, koje će morati imati svoj proizvod gdje će se boriti s konkuencijom iz Italije Njemačke, stvaramo proizvod koji će biti konkurentan", ispričao je Vlado Prskalo, ravnatelj Srednje škole Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo