Borba protiv nasilja / Crne hrvatske statistike: Svakih 15 minuta jedna je žena pretučena

Svakih petnaestak minuta jedna je žena u Hrvatskoj pretučena. 30-ak žena na godinu ubiju njihovi partneri samo zato što su htjele prekinuti vezu i pobjeći od zlostavljača. Kako bi upozorili na to zlo, obilježen je i Međunarodni dan nasilja nad ženama.

25.11.2013.
18:25
VOYO logo

Simbolično, potpisom, Zagrepčani su izrazili svoj stav protiv nasilja nad ženama.

Potpisivalo se i za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe protiv nasilja nad ženama kojom bi se regulirali i naši zakoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ilustracije radi, novi prijedlog obiteljskog zakona koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja, ja se toplo nadam da se neće dogoditi jer će biti u kontradikciji sa srži teksta konvencije protiv nasilja nad ženama", pojasnila je Neva Tolle.

O nužnosti ratifikacije raspravljalo se i u Saboru. No, kada će se i ostvariti, još se ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas bi ministarstvo socijalne politike trebalo se izjasniti u kojem smo postupku nažalost mi to još ne znamo. Komunikacija očito ministarstva i nevladinih udruga i odbora nije baš najbolja", rekla je Nansi Tireli, predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova.

I u Rijeci aktivnosti u znak podrške ženama koje trpe nasilje. Mnoge od njih spas traže u skloništu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovu godinu samo četvrtinu smještaja smo uspjeli realizirati od zahtjeva, zato što smo većinu godine popunjeni, a zahtjeva je bilo preko 30 i nešto ove godine", rekla je Paula Bogović, Udruga za zaštitu obitelji Rijeka.

"Mi danas imamo relativno dobro razvijen sustav zaštite žena koje su žrtve nasilja. mi smo prvi put potpisali trogodišnji ugovor za skloništa kako bi u tom trogodišnjem periodu bile sigurne financijski", rekla je Milanka Opačić, ministrica socijalne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A bivša premijerka na ovu se temu oglasila i na Twitteru. Ni politika, kaže, nije imuna na nasilje nad ženama.

"Ljudi, koji žele biti zastupnici ministri odlučivati o našim životima, moraju biti ljudi koji nisu krivo pogledali, a kamoli taknuli svoju ženu", rekla je Jadranka Kosor, saborska zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A hrvatske statistike su crne. Svakih petnaestak minuta, jedna je žena pretučena. 30-ak žena na godinu ubiju njihovi partneri. Svaka treća žena preživjela je neki oblik nasilja, no ono najčešće ostaje skriveno iza zatvorenih vrata.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo