antiradnička revolucija / 'Iza braka i ćirilice sakrile su se opasnosti o kojima nam ovise životi'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatski laburisti istaknuli su da se referendumima o braku i ćirilici hrvatskoj javnosti zatvaraju oči pred stvarnim zakonima o kojima će odlučivati naši životi.

28.11.2013.
14:22
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski laburisti upozorili su danas da su se iza svjetonazorskih sukoba oko braka i ćirilice sakrila tri izuzetno opasna zakona s područja rada i mirovina, po kojima će radnici morati raditi do 67. godine, što je početak 'antiradničke revolucije'.

U toj stranici vjeruju da će se građani nakon referenduma o braku probuditi od 'ideološkog prepucavanja' i shvatiti što im se sprema te da će doprinijeti da zakoni u tom obliku nikad ne dođu u Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želim vjerovati da će se građani probuditi 2. prosinca i shvatiti da će raditi 56 sati tjedno na određeno vrijeme iznajmljeni preko agencije do 67. godine života, dok će dio njih umjesto na ugovor o radu raditi na kupone, rekao je Dragutin Lesar novinarima na ZET-ovom okretištu na Črnomercu.

Hrvatski laburisti su protiv tog paketa zakona organizirali akciju Pobuna u više gradova, gdje građani mogu podržati Vladu u njezinoj namjeri ili 'lupanjem letvom po bačvi' pokazati protivljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj, kazao je Lesar, unatrag nekoliko mjeseci traju svjetonazorski sukobi koji su toliko duboko podijelili hrvatsko društvo da su stvorili ogromnu maglu iza koje se skrivaju tri izuzetno opasna zakona - Zakon o radu, Zakon o mirovinskom osiguranju i Zakon o povremenim poslovima.

Lesar smatra da su ti zakoni nastavak 'ekonomskog imperijalizma i brutalne pohlepe krupnog kapitala' koji pod tobožnjim nastojanjima da fleksibizira tržište rada stvara ljude ovisne o njima i sustavu vlasti. No, drži da još nije kasno usprotiviti se i pobuniti jer zakoni još nisu u fazi odlučivanja u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranka stoga akcijom želi informirati građane o tim opasnostima jer se radi o temeljnim ljudskim pravima. Saborska zastupnica Nansi Tireli smatra kako se građani trebaju 'pobuniti za prave stvari' koje se tiču njihove svakodnevice, koliko god se Vlada skrivala iza brzine donošenja tih zakona.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Tri zakona ruše i ono malo dostojanstva pod izlikom fleksibilnosti tržišta rada, a jedino što je fleksibilno kod nas jest Zavod za zapošljavanje na kojem je više od 356.000 nezaposlenih", kazala je Tireli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenila je smiješnom mogućnost da radnici potpišu da rade samo 48 sati jer se, kazala je, zna da radnik ne može više ni o čemu odlučivati, pošto je jedino važno dobiti bilo kakvo radno mjesto.

Upozorila je da bi predloženim rješenjima radnik mogao raditi skoro neogranično vrijeme preko agencije bez ikakve zaštite. Zakon o privremenim poslovima je zabrinjavajući jer ne definira koji su to poslovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekad su naši djedovi i bake na kupone kupovali šećer i brašno, a sada ispada da će na kupone kupovati nas i našu djecu", zaključila je Tireli.

Jedan od građana koji je podupro akciju, Stjepan Jakopec izjavio je da se u sadašnjoj situaciji u kojoj dominiraju teme o braku i ćirilici skrivaju "pravi radnički problemi". Vlada nam pokušava "uvaliti" 56-satni radni tjedan i rad do 67. godine života pa iz mirovine možemo ravno na Mirogoj, kazao je Jakopec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo