ulice su zatrpane / U Zagrebu nastaju veliki problemi s glomaznim otpadom

U Zagrebu - problemi s glomaznim otpadom. Ulice su zatrpane, a na pozive gradskih vlasti da ga ne ostavljaju na ulici građani su ostali gluhi. No, sve bi se završiti dogovorom jer na na zagrebačkoj muci grad Đurđevac je odlučio zaraditi.

28.11.2013.
19:12
VOYO logo

Usred Zagreba - slike kao iz Napulja. Željko i Mihael samo nemoćno prate kako se gomile smeća povećavaju. U njihovoj ulici čak tri.

Zbog zabrane Ministarstva zaštite okoliša na Jakuševac se ne smije odlagati niti jedna vrsta otpada osim komunalnog, pa su tako i građevinari svoj otpad ilegalno počeli odlagati na postojeće gomile.

Ogromna hrpa glomaznog, ali i građevinskog otpada u zagrebačkom naselju Rudeš od početka ovog tjedna, kažu nam mještani, udvostručila se. Ona sad veću ugrožava sigurnost, a i zdravlje

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i dalje ne vidi problem.

"Gdje je problem? Ako smo apelirali prema ljudima zbog "intergnuma" dok se ne dogovorimo s ministarstvom da se glomazni otpad ne odvozi, pa molim s ove govornice da to ne čine".

Zagrepčani se na pozive ne obaziru.

"Za ilegalno odlaganje morat ćemo postrožit režim i morat ćemo kažnjavat. Neće biti druge", kazao je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić.

Gradska opozicija smatra da represija nije rješenje i traži da netko preuzme odgovornost.

"Ako nisu sposobni to riješiti neka podnesu ostavke", izjavio je Saša Molan, SDP.

Svoju priliku u zagrebačkim problemima dobio je grad Đurđevac. Ponudili su se da preuzmu zagrebački otpad koji bi završio na njihovu legalnom odlagalištu. I uz to bi dobro zaradili.

"Koja će to konačno cijena biti, to ne bih sad unaprijed prije nego se dvije strane dogovore", kazao je gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković.

No, otpad je atraktivan i zagrebačkom otpadnom gigantu, privatnoj tvrtki CIOS.

"Vidjet ćemo tko je jeftiniji pa ćemo sukladno tome i postupiti. Mislimo da ćemo u idućih dva tjedna riješiti taj problem", smatra Lacković.

Ministar zaštite okoliša poručio je da sva odgovornost leži na gradskim vlastima - u slučaju opasnosti za živote građana prijete kaznenim prijavama protiv gradske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo