sindikati prosvjeduju / 'Ili ćete prihvatiti naše zahtjeve, ili vas ovdje više neće biti!'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Sindikati nisu odustali od prosvjeda. Pet sindikalnih središnjica prosvjeduje na Markovom trgu protiv novog Zakona o radu.

5.12.2013.
10:15
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Dvjestotinjak prosvjednika protiv izmjena radnog zakonodavstva okupilo se jutros na središnjem zagrebačkom trgu, odakle su krenuli prema Banskim dvorima, gdje se održava prosvjed protiv "nasilja nad radničkim pravima", kako nazivaju najavljeno donošenje novih zakona.

Organizatori prosvjeda - pet sindikalnih središnjica prosvjeduju protiv novoga Zakona o radu (ZOR), ali i Zakona o povremenim poslovima i Zakona o mirovinskom osiguranju kojima su, uz ostalo, predloženi fleksibilizacija radnog vremena, pomicanje dobi za umirovljenje na 67 godina, te uvođenje vaučera za povremene poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici nose transparente s upozorenjem ženama i muškarcima da ih čeka "rad od 56 sati tjedno na određeno vrijeme do 67. godine života, bez ugovora, na kupone! Voli Vas Vaša Vlada."

Još neki od transparenata kažu: "Ministar Rado Mijenja Stavove", "Mladi na tržištu jada", "S posla na groblje", "Fleksi nije seksi", "Doma je lijepo, u Kanadi su pare", "A da outsourcamo vladu" i naravno, "Jedan svijet, jedna borba".

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL



Predstavnici i članovi svih pet sindikalnih središnjica na prosvjedu su održali govore.

"Poručili su nam da se ne boje, e pa ne moraju se bojati sindikata, nego naroda kojeg su izvarali", rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata. Završio je govor dignuvši papir na kojem piše OTKAZ! Zatim je uskliknuo "Ovoj vlasti otkaz, otkaz, otkaz!!!", uz svekoliko odobravanje okupljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL




"Ovakav Zakon o radu, produženje rada do 67. godina - neće proći! Ovo davno više nisu socijaldemokrati nego neoliberali najtvrđeg kova. Ovo je najgora Vlada za radnike u zadnjih 20 godina. Za njih je utakmica završena, imaju dodatno sudačko vrijeme koje je jako kratko. Ili ćete prihvatiti sindikalne zahtjeve ili vas ovdje više neće biti", poručio je Mladen Novosel iz Samostalnih sindikata.

"Da bi Milanović dosegao poredak koji želi - apsolutizam - smetaju mu sindikati i radnici. Ne dozvolite da nas podijele - zajedno smo jači", rekao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

"Nikad lošija vremena sa zločestijim gazdom. Bahati i nesposobni igraju se Vlade. Ovaj jad i čemer je mila majka prema onome što će uslijediti, ako ih u tome ne spriječimo. Rejting agencije vaš rejting cijene smećem, ali to je premija prema onome što o vama misle građani. Sindikati će s građanima biti nepremostiva prepreka njihovim zločestima namjerama", poručio je čelnik Hrvatske udruge sindikataOzren Matijašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici na majicama nose natpise "bolje grob nego rob", a od samoga početka, kako je i najavio, pridružio im se predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata prosvjed su najavili kada je prijedlog izmjena ZOR-a Vlada trebala uputiti u Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Iako je sporni zakonski prijedlog zbog dorade u međuvremenu povučen iz procedure, pa se neće naći na današnjoj sjednici Vlade, sindikati će ipak pred Banskim dvorima održati prosvjed "STOP nasilju nad radnim zakonodavstvom".

Čelnik laburista Dragutin Lesar spomenute je zakone nazvao "paketom antiradničkih zakona" koji idu na ruku isključivo "brutalnoj pohlepi krupnog kapitala". Ujedno je pozvao građane da se pridruže prosvjedu protiv izmjena ZOR-a jer to, kaže, nije samo pitanje sindikata i političkih stranaka, nego svih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je prijedlog novoga ZOR-a povučen iz procedure zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić novonastalu situaciju ocijenio je kao "time-out", odnosno priliku za dodatno usklađivanje sa socijalnim partnerima. Istaknuo je da se izmjenama ZOR-a i ostalih zakona nastoji povećati konkurentnost Hrvatske, očuvati radna mjesta i pomoći otvaranju novih.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo