PROŠLO POLA STOLJEĆA / Pogledajte prvi TV intervju u životu Nelsona Mandele

Image

Britanski reporter Brian Widlake sastao se 1961. godine s Nelsonom Mandelom koji se tada skrivao od južnoafričkih vlasti. Bio je to prvi televizijski intervju u životu kojeg je dao budući predsjednik Južnoafričke Republike.

6.12.2013.
10:00
VOYO logo

Reporter ITN-a Brian Widlake morao je povući debele veze kako bi dogovorio sastanak s tada 42-godišnjim Nelsonom Mandelom koji je bio u bijeg od policije.

Taj televizijski intervju, prvi u životu kojeg je dala buduća svjetska ikona pomirdbe, bio je dio veće reportaže o aparthejdu u Južnoafričkoj Republici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već iduće godine Mandela je uhićen pod optužbom za sabotažu i niz drugih zbog kojih je zaradio doživotni zatvor. U njemu je proveo 27 godina prije nego što je oslobođen stekavši status najslavnijeg zatvorenika na svijetu.

Postao je simbol borbe protiv ugnjetavanja crnačkog naroda. Cijeli je svijet za njegovo oslobođenje organizirao koncerte i mitinge, a Južnoafrička Republika zbog njegova tamnovanja trpjela je političku i ekonomsku izolaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dugih zatvorskih godina, Mandela je kao vodeći političar u zemlji postupao bez osvetoljubivosti, izbjegao građanski rat i bez većih sukoba uveo svoju zemlju u tranziciju te izgradio relativno stabilnu višerasnu demokraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo