OTVORENO PISMO LABURISTA / 'Javno pozivamo Ustavni sud da se očituje o referendumu o ćirilici'

Image
Foto: PIXSELL

'To se referendumsko pitanje odnosi na prava pripadnika svih nacionalnih manjina u RH, te se njime može ugroziti načelo nacionalne ravnopravnosti zajamčeno čl. 3. Ustava RH, zakonskim propisima, kao i Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji', ističu Hrvatski laburisti u priopćenju.

7.12.2013.
11:13
PIXSELL
VOYO logo

Klub zastupnika Hrvatskih laburista - Stranke rada uputio je danas otvoreno pismo Ustavnom sudu RH u kojemu ga poziva na očitovanje povodom inicijative za raspisivanje referenduma o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, uz upozorenje kako bi taj referendum mogao ugroziti Ustavom zajamčene nacionalne ravnopravnosti.

"Javno pozivamo Ustavni sud da iskoristi svoje opće nadzorne ovlasti i očituje se o ustavnosti te inicijative ne čekajući daljnje postupanje građanske inicijative ili Hrvatskog sabora. Reagiranjem Ustavnog suda izbjeglo bi se daljnje produbljivanje društvenih podjela, radikalizacija političkih odnosa, stvaranje atmosfere napetosti i povećanje nepovjerenja građana u institucije političkog sustava", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Hrvatskih laburista DragutinLesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanska inicijativa koja je od 17. studenog do 1. prosinca prikupljala potpise za raspisivanje državnog referenduma s pitanjem "Jeste li 'za' ili 'protiv' da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice?" objavila je da je prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma.

"To se referendumsko pitanje odnosi na prava pripadnika svih nacionalnih manjina u RH, te se njime može ugroziti načelo nacionalne ravnopravnosti zajamčeno čl. 3. Ustava RH, zakonskim propisima, kao i Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji", ističu Hrvatski laburisti u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imajući u vidu postojeće manjkavosti ustavnog i zakonskog rješenja instituta referenduma, držimo da je nužno da se Ustavni sud po tom pitanju očituje u što skorijem roku", dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo