nove ekskluzivne snimke / 'Državni vrh bi trebao kazneno odgovarati!'

Ni dvadeset godina nakon pada Vukovara, uzroci i posljedice nisu još potpuno jasne, a nikada nije poništeno izvješće takozvane Manolićeve komisije, koja je neke od branitelja proglasila izdajnicima i ratnim profiterima.

25.11.2011.
19:18
VOYO logo

Dvojbe više nema, dok se u Vukovaru događalo jedno, u Zagrebu se mislilo nešto drugo.

"Meni su jutros kazali da su poslali, oni su vama uputili", objašnjavao je Franjo Tuđman iz Zagreba Mili Dedakoviću, koji se u Vukovaru čudio kakav je to 'gluhi telefon'.

"Nisu ništa uputili, gospodine predsjedniče. Ne znam čemu to služi da vama kažu jedno, a meni drugo", odgovorio je zapovjednik obrane Vukovara.

Dragovoljaca za pomoć Vukovaru nije nedostajalo, no čak i one koji su bili spremni za proboj, poput HOS-ove jedinice koju je u Osijeku u studenom 1991. godine preuzeo Tomislav Merčep, vraćale su se u Zagreb.

Najbliži Tuđmanovi suradnici iz tog vremena danas ne žele pred kamere, no na optužbe o bešćutnosti državnog vrha spremni su odgovoriti.

"Jednostavno, to su laži od kojih neki neki novinari žive", rekao je predstojnik Ureda predsjednika Republike 1991. Hrvoje Šarinić.

Dva dana nakon pada grada, 20. studenog 1991. godine, Tuđman je osnovao komisiju s Josipom Manolićem na čelu, kojoj je zadaća bila razjasni okolnosti poraza.

Prilično opširni i detaljni zaključci Manolićeve komisije vukovarske su branitelje, najblaže rečeno, šokirali.

Naime, komisija je ocijenila da su pojedinci pokušali destabilizirati i srušiti čitav sustav hrvatske vlasti te istovremeno djelovali i kao ratni profiteri. Djelovanje zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića i osoba iz njegova kruga i u tom smislu mora biti temeljito ispitano.

Među osumnjičenima se našao i Nikola Toth Fenix. Trenutak kad je čuo za što ga optužuje sam vrh hrvatske države nikada neće zaboraviti - baš kao ni ono što je uslijedilo.

"Taj trenutak je nepojmljiv. Ja bih u svakom slučaju prije pristao da me odvedu i zarobe u Srbiju, jer tamo znam tko me maltretira. Kad te tvoji maltretiraju, kad te tvoji tuku, a ti ne znaš zašto, meni se svijet srušio", objasnio je Nikola Toth Fenix.

Slično je prošao i Mile Dedaković Jastreb, koji je uhićen 19. studenog, kao i Branko Borković četiri dana kasnije. Nakon tri tjedna se odustalo od istrage protiv Borkovića, no zaključci komisije do danas nisu osporeni.

"Nitko nikad nije postavio pitanje što je to komisija radila, bez intervjua zapovjednika, bez ikakvih informacija. U tom slučaju trebalo bi potegnuti njihovu kaznenu odgovornost", zaključio je Toth.

Manolićev izvještaj spominje i aktivnosti HSP-ovih stranačkih jedinica rujnu u Vukovaru.

"Ta Manolićeva komisija je ne samo povijesno netočna, ona je laž bez presedana", izjavio je Anto Đapić.

Vukovarski branitelji već dvadeset godina bezuspješno traže preispitivanje rada Manolićeve komisije i njenih zaključaka, koji do danas ostaju jedini pisani trag službene Hrvatske o ratu u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo