ČETIRI GODINE KASNIJE / Svi su izborni gubitnici osim Milana Bandića!

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Zanimljivo je vidjeti kako su na ovim lokalnim izborima prošli veliki pobjednici iz 2009. Ogromna većina njih ostvarila je slabije rezultate nego prije četiri godine, jedini su aktualni zagrebački i osječki gradonačelnici bili na razini iz 2009.

20.5.2013.
7:15
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Milan Bandić je 2009. kao kandidat SDP-a u prvom krugu lokalnih izbora osvojio 48,54 posto glasova birača u Zagrebu, što je za 1, 26 posto više od njegovog rezulatata na ovim lokalnim izborima. Tada je njegov najbolji protukandidat Josip Kregar osvojio 23,18 posto što je za nijasnu bolje od rezultata koji je sada ostvario Rajko Ostojić (22,74 posto).

Spomenimo da je 2009. u drugom krugu izbora za zagrebačkog gradonačelnika Bandić uvjerljivo potukao Kregara osvojivši 61,84 posto glasova birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo sličan rezultat kao na lokalnim izborima 2009. ostvario je sada i aktualni osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. Prije četiri godine je u prvom krugu dobio 38,71 posto glasova, a sada 36,18 posto. Bubalu je prije četiri godine protukandidat bio Anto Đapić osvojivši u prvom krugu 22,94 posto, dok je na ovim lokalnim izborima Ivica Vrkića s gotovo 28 posto osvojenih glasova ipak nešto ozbiljniji suparnik za drugi krug.

Bez sumnje najveći izbornik gubitnik je dosadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum. Prije četiri godine je u prvom krugu porazio sadašnjeg ministra policije Ranka Ostojića osvojivši 40,21 posto glasova, da bi u drugom krugu buio još uvjerljiviji (56,67 posto prema Ostojićevih 40,75 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook

Četiri godine kasnije Kerum je osvojio tek 18,61 posto što nije bilo dovoljno za drugi krug, a nije se proslavila ni njegova Hrvatska građanska stranka koja je 2009. osvojila najviše mandata za splitsko Gradsko vijeće (9). Sada je HGS tek treća politička opcija u Splitu, a broj mandata je više nego prepolovljen.

Veliki pad zabilježio je i Vojko Obersnel u Rijeci. SDP-ov vladar na Kvarneru je 2009. na lokalnim izborima slavio već u prvom krugu s 58,27 posto osvojenih glasova, no četiri godine kasnije, iako su mu ankete previđala pobjedu u prvom krugu, morat će u drugi krug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog je taj što je Obersnel sada dobio 10 posto glasova manje nego na prošlim lokalnim izborima, no niti njegovi protukandidati nisu se proslavili. Hrvoje Burić iz HDZ-a je ušao u drugi krug, ali sa skromnih 16 posto, što je dosta slabiji rezultat od Burićeve stranačke prethodnice Vesne Buterin koja je 2009. osvojila giotovo 22 posto glasova.

Veliki pad je doživio i aktualni dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. Prije četiri godine na lokalnim izborima u prvom je krugu osvojio 43 posto glasova, a sada gotovo 12 posto manje (31,76 %).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlahušić će tako u drugi krug protiv HDZ-ovca Tea Andrića koji je u prvom krugu skupio 25,92 posto glasova, no i 2009. godine je morao u drugu krug protiv Dubravke Šuice, jakog HDZ-ovog aduta, pa je slavio prilično uvjerljivo.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Božidar Kalmeta se hvali izbornim rezultatom za zadarskog gradonačelnika (48,3 posto) na ovim izbornima, ali zaboravlja da je prije četiri godine njegov prethodnik Zvonimir Vrančić slavio već u prvom krugu s 55,06 posto uvjerljivo pobijedivši tada SDP-ovku Ingrid Antičević-Marinović (40,65 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo