IZBORNA MATEMATIKA / Jedni tvrde da je Hrvatska poplavjela, drugi da se sve više crveni

Nakon drugog kruga lokalnih izbora zbrajaju se rezultati, prave analize i izvlače zaključci. Dvije najveće stranke proglasile su svoju pobjedu jer HDZ je, kao i obično, osvojio većinu županija - a SDP vlada u tri od četiri najveća grada. Ipak, najtočnije je da je uz gubitke i dobitke pojedinih gradova, omjer snaga ljevice i desnice sličan kao i 2009. godine.

3.6.2013.
18:32
VOYO logo

HDZ-u opet proslava, u SDP-u znatno veselije nego u prvom krugu. I jedni i drugi tvrde - u teškim okolnostima postigli smo najbolji rezultat.

"Kao i nakon svakih lokalnih izbora teško je podvući crtu, dojmovi su uvijek gorko slatki. Negdje dobiješ, negdje izgubiš", izjavio je predsjednik SDP-a ZoranMilanović.

"Sjetite se da su rekli, tvrdili i željeli da ćemo nakon poraza na parlamentanrim izborima postati marginalna stranka od 5,6,7 posto... Mi smo se vratili, ja bih rekao u velikom stilu i napredujemo sve više", poručio je šef HDZ-a TomislavKaramarko.

Činjenica je, međutim, da su obje stranke ostvarile rezultate slične onima iz 2009. godine.

HDZ je jači u županijama, no ima 10 župana baš kao i dosada, SDP ih ima tri jednog manje nego prije, ali je zato HNS u osvojio tri župana. HSS je na nuli - ostala su mu dva župana, HDSSB je obranio Osječku, a IDS istarsku županiju gdje je Valter Flego  porazio bivšeg stranačkog kolegu Damira Kajina. Obraz ljevice u županijama spasio je HNS-ov trojac.

"Čestitke našoj trojici mušketira. Na ovim izborima HNS je neupitno dokazao svoju snagu i potencijal daljnjeg rasta na poziciji treće stranke u državi", smatra VesnaPusić, predsjednica HNS-a.

I opet, karakteristično, HDZ-ova izborna matematika jednako zbraja uspjeh u svakom gradu ili selu.

"Dakle, 259 a SDP-u 75, HDZ na razini drzave 44,9 a SDP 13,02 posto što se tiče broja jedinica lokalne samouprave", rekao je MilijanBrkić, glavni tajnik HDZ-a.

Image
Image



U SDP-u, naravno, zbrajaju gradove koji su im skloniji.

"Rođen u Splitu, živio u Makarskoj, dva grada gdje je SDP pobijedio, pa di ćete bolje večeri...", kazao je MirandoMrsić, (SDP) ministar rada i mirovinskog sustava.

SDP i HDZ vladat će u po četiri od 12 najvećih gradova. SDP je gubitak Zagreba kompenzirao osvajanjem Splita i Osijeka, ali i Siska. HDZ nastavlja vladati u Zadru, Velikoj Gorici i Karlovcu a SDP-u su preoteli Šibenik. Nezavisni Bandić i Duspara vladaju u Zagrebu i Slavonskom Brodu. Varaždin je HNS-ov, Pula IDS-ova.

Jedni tvrde da je Hrvatska poplavjela drugi da se sve više crveni, a činjenica je da su mnoge stranačke utvrde promjenile boju. SDP je HDZ-u preoteo Sisak, Petrinju i Makarsku, a HDZ je osvojio do jučer crvene Šibenik, Požegu, Trogir i Korčulu.

Rezulatima svi zadovoljni, ali ne i kampanjom.

"I ova kampanja nije bila prljava, ona je bila zloćudna, naročito u nekim sredinama. I u Vukovaru...", kazao je Milanović.

Izvršna vlast je formirana, a postizborna koalicijska kuhinja u lokalnim vijećima - tek se zakuhava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo