simulacija brodoloma / Pogledajte kako je izgledala drama na fatalnom kruzeru!

Dok traje spašavanje, profesionalci raspravljaju o tome kako je moguće da toliki brod plovi toliko blizu obale i da nitko ništa nije primijetio. Ekipa RTL-a Danas na Pomorskom fakultetu u Rijeci na nautičkom simulatoru isprobala je sličnu situaciju koja se dogodila Costi Concordiji.

17.1.2012.
18:39
VOYO logo

Na nautičkom simulatoru ucrtano je područje oko otoka Krka. No, ostali su parametri gotovo identični - veliki putnički brod koji juri 21 čvor i približava se 150 m do obale. Rezultat je sličan. Brod bi, kao i u slučaju Concordije, bio uništen.

"Pored današnje tehnologije koja pruža mogućnost kontroliranja relevantnih parametara u navigaciji, ovakav propust je nedopustiv", smatra Đani Šabalja s Pomorskog fakulteta u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je definitivno presudilo je brzina od 21 čvora, a u tom području dopušteno je 4 puta manje.

Pomorski kapetan Stijepo Šuica, koji je šest godina bio kapetan na sličnim kruzerima, kaže da ga je iznenadilo da je brod, koji ima mnogo sigurnosnih pregrada tako uništen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije problem ako dođe prodor mora u jedan dio broda, u neki tank, to ne može ugroziti stabilnost broda. Nevjerojatno je da je došlo do ovakve tragedije", zaključio je Šuica.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo