kampanja u dubrovniku / Josipović kritizirao Karamarka, ali i komentirao rad Vlade

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Predsjednik Republike i kandidat za novi predsjednički mandat Ivo Josipović kritizirao je Tomislava Karamarka kako želi uvesti kancelarski sustav neograničene moći, ali i komentirao dosadašnji rad Vlade. Osvrnuo se i na braniteljske prosvjede, kao i na pitanje prava žene da sama odlučuje o svom tijelu.

14.12.2014.
17:45
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike i kandidat za novi predsjednički mandat Ivo Josipović ocijenio je u nedjelju kako bi, ostvare li se najave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka te ukine neposredan izbor predsjednika države kojega bi onda birao Sabor, to značilo uvođenje kancelarskog sustava neograničene moći i nepoštivanje želje građana.

Na novinarski upit kako komentira Karamarkove navode u tjedniku Globus da HDZ priprema promjene Ustava i na način da se predsjednik države ubuduće bira u Saboru, Josipović je u Dubrovniku izjavio kako bi to dovelo do kancelarskog sustava neograničene moći nad kojim ne postoji nikakva kontrola. To je, istaknuo je, i suprotno želji građana koji, prema svim istraživanjima javnog mnijenja, smatraju da se predsjednika treba birati imenom i prezimenom, odnosno neposredno kao i dosad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam ja predlagao promjene Ustava, iz HDZ-a su poručili kako one nisu potrebne, a sada čujemo kako ih Tomislav Karamarko očito priprema. On ide s idejom da predsjednika Republike ne biraju građani, nego da ga bira Sabor. Skoro 94 posto građana želi birati svog predsjednika ili predsjednicu, a HDZ to pravo građanima želi uskratiti", poručio je.

Ocijenio je kako bi izbor predsjednika u Saboru značilo da bi Hrvatska imala kancelara koji nema nikakvu kontrolu, već neograničenu vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time bi u potpunosti nestala funkcija predsjednika kao faktora stabilnosti i kontrole političkog sustava", dodao je Josipović.

Novinare je zanimao i njegov komentar dosadašnjeg rada Vlade, kojega je podijelio u dvije dimenzije - pozitivnu i negativnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rad Vlade je imao dvije dimenzije – pozitivnu, odnosno uvođenje reda gdje je napravljeno dosta toga, ali gospodarski rezultat Vlade nije dobar. Zato i tražim promjene Ustava jer sadašnji institucionalni okvir nije dozvolio ni vladi HDZ-a ni SDP-a da učine sve što mogu za gospodarstvo", rekao je Josipović.

Osvrnuo se i na prosvjed branitelja koji već gotovo dva mjeseca traje ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihovi vođe moraju braniteljima reći da svoja prava moraju ostvariti u institucijama, a ja sam već prije rekao kako postoje zaista opravdani zahtjevi branitelja invalida, ali njihovi problemi nisu takvi da se rješavaju na ulici. Postoji i druga dimenzija, ona manipulativna, jedan dio ljudi koji motivira branitelje. Oni nisu invalidi, branitelji vjerojatno jesu, ali su politički motivirani od strane jedne političke stranke, a znamo i o kojoj je riječ. Ta dva aspekta treba razdvojiti jer za političku manipulaciju nisam", istaknuo je.

Josipović je ponovio svoj stav kako valja poštivati pravo liječnika na priziv savjesti, ali i pravo žene da pobačajem prekinu trudnoću ako to žele. U svakom slučaju, medicinske ustanove moraju osigurati pravo izbora, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je pitanje o izboru. Pobačaj nije poželjan, ali je pravo svake žene. Država to mora osigurati", dodao je Josipović.

Josipović će večeras u sklopu svoje predizborne kampanje nazočiti otvaranju kompleksa obnovljenih Lazareta nadomak dubrovačke povijesne jezgre. Radovi na obnovi "teški" su više od 30 milijuna kuna, trajali su nekoliko godina, a cjelokupan prostor namijenjen je za potrebe kulture u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo