ekskluzivno za rtl danas / DIP 'provjerio' Kolindu: HDZ-ove donatorske večere zakonite!

Državno izborno povjerenstvo ocijenilo je kako je donatorske večere HDZ-a i donacije uplaćene na poseban račun kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović su zakonite. DIP je izvršio izvanredan nadzor i utvrdio da nije bilo nikakvih prekršaja. U HDZ-u likuju i lopticu prebacuju Ivi Josipoviću.

15.12.2014.
18:53
VOYO logo

Donatorske večere HDZ-ove kandidatkinje dobile su zeleno svjetlo Državnog izbornog poverenstva. DIP je izvršio izvanredan nadzor posebnog računa za kampanju Kolinde Grabar Kitarović i utvrdio sve je po zakonu.

"I na tom izvodu su bile uplate i s donatorske večere. Međutim, sve te uplate su bile u skladu sa zakonom, a uplata od tvrtke koja se spominjala nije bilo", rekla je ZdravkaČuftarŠarić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u likuju i lopticu odmah prebacuju na protukandidata.

"Voljela bih da se provjeri i kampanje drugih kandidata da se vidi koje tvrtke financiraju", kazala je Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usput bi zamolio predsjednika Josipovića da objasni javnosti kako je moguće da tvrtke u njegovoj kampanji dobivaju poslove. Mislim da se zovu Rizol i Mrak, a da znamo da su te tvrtke, kao što je rekla državna revizija, poslovale mimo pravila", naglasio je MiroKovač, šef izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović.

Na ubod iz HDZ-a u stožeru Josipovića odgovaraju kako nije bilo nezakonitosti u radu navedenih tvrtki te da one nisu donatori Josipovićeve kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve troškove u kampanji, tvrdi IvoJosipović, podmiruje zakonito i većim dijelom od donacija stranaka koje ga podupiru. No, je li novac iz stranaka provjeren?

"To nikad do kraja ne možete znati, ali kad stranka daje, pretpostavka je da je to čisto", dodao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedmog dana kampanje predsjednički kandidati žestoko su kritizirali ideju Tomislava Karamarka da se predsjednika bira u parlamentu.

"Maske su pale, Karamarko je poslao Kolindu da se igra malo u igralištu, a on će zapravo vladati. To je ukidanje demokracije i prava naroda da bira svog predsjednika", oštro je reagirao Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualni predsjednik takvu bi inicijativu rušio na referendumu.

"Neki uspoređuju kancelarski sustav s mogućim kanselarskim sustavom u Hrvatskoj. Kako se ponaša gospodin Karamarko i kako prakticira demokraciju, jasno je da hrvatska demokracija nije njemačka, niti je Karamarko Merkel", istaknuo je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nabraja države koje imaju takav neizravan izbor predsjednika, premijer Milanović nema ništa protiv ostanka sadašnjeg modela.

"To nije posao kao posao predsjednika Vlade niti dužnost kao dužnost predsjednika Vlade. Mislim da je model po kojem sad biramo predsjednika održiv i da je dobar", naglasio je premijer ZoranMilanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što o Karamarkovoj ideji da se predsjednika ne bira na izborima misli predsjednička kandidatkinja HDZ-a, zasad ostaje nepoznato.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo