PRELIMINARNA IZVJEŠĆA / Predsjednički kandidati već potrošili milijune na kampanju

RTL-ova anketa pokazala je da se smanjuje razlika između dvoje vodećih kandidata, predsjednika Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović, no svo četvero kandidata i dalje tvrde: ništa nije gotovo. Predsjednik Josipović misli da može pobjediti čak i u prvom krugu, a u pokušaj pobjede uložio je i znatnu sumu.

20.12.2014.
18:40
VOYO logo

Izbori su za osam dana. Po svemu sudeći, bit će i drugi krug, a favoriti u predsjedničkoj utrci već su na kampanju potrošili milijune.

Za tramvajsku kartu još ima novca, ali je u kampanji predsjednik Ivo Josipović potrošio već 70 posto budžeta.

Aktualni predsjednik već je potrošio pet i pol milijuna kuna, od čega 2,1 milijun od donacija. Kandidatkinja HDZ-a uložila je upola manje, gotovo sve od donacija, dok se troškovi i donacije druga dva kandidata ne broje u milijunima, nego u stotinama tisuća kuna.

Tko uplaćuje novac, kandidati još ne žele otkriti, no kažu, ovaj put neće biti nepravilnosti.

"Pa ja se nadam da neće biti, možda se može nešto pokrasti, ali ne vjerujem. Imaju moji ljudi iz financija koji brinu o tome tko, što i kada uplaćuje. Da nije čisto, već bi reagirali", kaže predsjednik Josipović.

"Ne bih u ovom trenutku govorila i otkrivala imena, ali sve će biti transparetno i sve ćemo objaviti", poručuje HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu, Kolinda Grabar-Kitarović.

Josipovićevu kampanju u najvećoj mjeri financira SDP, s čak četiri milijuna kuna, a Glavni odbor danas je raspravljao kako postići što bolji rezultat.

"Danas smo raspravljali kako da ostvarimo prvi politički prioritet stranke na predsjedničkim izborima. Drugim riječima, da motiviramo članove i simpatizere kako bi naš kandidat Ivo Josipović dobio drugi predsjednički mandat možda u prvom krugu", rekao je nakon sjednice predsjednik Glavnog odbora SDP-a, Josip Leko.

Anketa RTL-a pokazuje da će drugog kruga ipak biti. Štoviše, da se razlika među dvoje vodećih kandidata smanjuje.

"To su vrlo stabilni rezultati. Kad se eliminiraju neodlučni, onda to dođe blizu 50 posto. Vidjet ćemo, borit ćemo se da bude u prvom krugu. Ako ne, onda ćemo u drugom", komentirao je anketu predsjednik Josipović.

"Nikad ne komentiram ankete jer mi je najbolja anketa doček na terenu. A što se tiče konačnih rezultata, to ćemo vidjeti na izborima", kaže kandidatkinja Grabar-Kitarović.

Za kandidata Milana Kujundžića, koji gubi na potpori, ankete su špijunska namještaljka. Posebno kad tvrde da ga kandidat Ivan Sinčić stiže.

"Onaj tko ga je doveo u politički projekt, taj mu je i ankete napisao", poručuje predsjednički kandidat Kujundžić.

Jedno je točno - nema bolje ankete do izbora, a oni su iduće nedjelje. Prava sučeljavanja tek slijede, prvo televizijsko već sutra u RTL Debati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo