GRAĐANE JE TEŠKO ZADOVOLJITI / RTL anketa otkriva kakvog predsjednika žele Hrvati!

A kakvog predsjednika žele Hrvati? Poštenog! Da bi upravo ta vrlina trebala krasiti budućeg predsjednika smatra čak 99,1 posto ispitanih u RTL anketi, koju je u prosincu provela agencija Promocija plus. Koje još karakteristike predsjednik treba imati i tko se od kandidata najbolje uklapa u profil predsjednika kakvog građani priželjkuju?

21.12.2014.
18:35
VOYO logo

Koliko su ruku stisnuli, ni sami ne znaju, a sve u želji da za tjedan dana one zaokruže baš njihovo ime. No kakvog predsjednika žele Hrvati? Poštenog, kažu rezultati RTL ankete. Da je baš ta vrlina ključna za predsjednika smatra 99,1 ispitanika.  

Građanima je važno i da predsjednik ili predsjednica posjeduje odlučnost te da je izvrsno obrazovana, vješt govornik i da tečeno govori više stranih jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa to je jedan generalni moralni okvir koji zapravo očekuju vjerojatno svugdje u svijetu od svojih kandidata, ali je interesantno da je upravo poštenje na prvom mjestu. To govori da očito postoji problem u hrvatskom društvu čim se to u tolikoj mjeri naglašava ta osobina", rekao nam je sociolog politike SvenMarcelić.

A tko se od četvero najbolje uklapa u profil predsjednika kakvog žele građani?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod IveJosipovića prepoznaju prije svega bogato političko iskustvo i ugled u svijetu, no značajan broj smatra i da se bori za nacionalne interese, a protiv korupcije, te razumije potrebe malog čovjeka.

Najveći plus KolindiGrabarKitarović građani daju za vanjskopolitičko iskustvo, te je također smatraju uglednom. Vjeruju da štiti vrijednosti Domovinskog rata, da je politički iskusna te da su joj nacionalni interesi važni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prednost Ive Josipovića je to što je on aktualni predsjednik koji je ne samo kroz kampanju nego i kroz pet godina mandata uspio profilirati neke svoje stavove i akcije koje se vežu uz dužnost predsjednika. Kada govorimo o Kolindi Grabar Kitarović, očito je da birači honoriraju njen dugogodišnji angažman u NATO savezu gledano kroz vanjsku politiku i naravno jedan dio klasičnog desnog programa kroz zaštitu nacionalnih interesa, domovinkog rata i slično", izjavio je Marcelić.

Iako potpuno nepoznat do početka kampanje, IvanSinčić uspio je u samo dva tjedna postati prepoznatljiv kao neovisan igrač, borac protiv korupcije, okrenut budućnosti. MilanaKujundžića građani vežu uz zaštitu Domovinskog rata i nacionalnih interesa, te neovisnost. No na njegovu žalost, manje nego druge protukandidate. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kampanji važu svaku riječ jer teško je zadovoljiti građane, jer nije baš lako biti predsjednik po mjeri Hrvata. Građani od predsjednika očekuju da se zalaže za ostanak ostanak vjeronauka u školama ali i uvođenje seksualnog odgoja, zadržavanje prava na pobačaj i promjenu Vatikanskog ugovora ali i protiv dosegnutih prava homoseksualnih parova. Morao bi biti za legalizaciju marihuane u zdravstvene svrhe i snažno podupirati eksploataciju nafte i plina iz Jadrana. Ukratko, trebao bi biti svjetonazorski potpuno shizofren ili bar populist.

Nijedan od četvero nije idealan, no građani će za sedam dana ipak izabrati jedno od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo