bitka za svaki glas / Kakva je bila kampanja u drugom krugu?

Najneizvjesna predsjednička kampanja u Republici Hrvatskoj približila se svome kraju. obzirom na tako tijesan rezultat prvog kruga, pogledajte u prilogu kako je prošla kampanja u drugom krugu!

9.1.2015.
19:28
VOYO logo

Kakav će biti drugi krug, dalo se naslutiti već u izbornoj noći. Iako je Ivo Josipović dobio oko 22.000 glasova više, na obraćanje kandidata javnost je čekala gotovo dva sata, jer pobjeda se slavila u oba stožera.

Već dan nakon prvog kruga, kampanja je nastavljena oštrijom retorikom. Kako će u tom smjeru ići, Josipović je i otvoreno najavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam u prvom krugu bio jako fin. Bit ću i dalje fin i pristojan, ali se neću sustezati pokazati neke aspekte politike iza kojih stoje i ona i njena stranka", kazao je Josipović u svom intervjuu RTL-u Danas.

Njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović nastavila je povezivati Josipovića s rezultatima Milanovićeve Vlade. Tvrdila je da pet godina ništa nije radio te išla čak i prema njegovim biračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja i dalje nudim svoj program svim biračima u Republici Hrvatskoj i računam na glasove svih birača, svih građana, pa i birača Ive Josipovića u konačnici", isticala je Kolinda Grabar Kitarović.

Međutim, i jednom i drugom je bilo važno, Josipoviću možda i više nego Kolindi Grabar Kitarović, motivirati birače da u što većem broju izađu na birališta. Glasovima koji su u prvom krugu otišli drugim protukandidatima nisu željeli dopustiti da propadnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U drugom krugu tako se primjećuje da su i Ivo Josipović i Kolinda retoriku promijenili i u tom smjeru se puno više uvode socijalne teme koje je predstavio Ivan Sinčić kroz svoju kandidaturu, pa se sve češće spominjalo deložacije i banke i tako dalje", naglasio je politički analitičar Sven Marcelić za RTL Televiziju. 

Kako su im glasovi Ivana Sinčića visoko na listi prioriteta, kandidati su pokazali i u prvom TV sučeljavanju - RTL Duelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U mandatu gospodina Josipovića bilo je više ovrha i više deložacija nego u ostatku povijesti Republike Hrvatske", govorila je Grabar Kitarović.

"Riječ je o ovrhama koje jesu bile možda u ovom vremenu, ali su provođene zbog dugova do kojih je došlo u vremenu kada je državu vodila HDZ-ova vlada u kojoj je sjedila i moja protukandidatkinja", odgovarao joj je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgori dio kampanje u drugom se krugu ipak odvijao na društvenim mrežama, gdje govora mržnje nije nedostajalo. Brojala su se krvna zrnca i javno tražilo one koji su glasovali protiv.

"Mi smatramo kako se radi o teškim oblicima govora mržnje, diskriminaciji po nacionalnoj i po osnovi političkog opredjeljenja, zastrašivanju birača i općenito o metodama i retorici koja nije primjerena nigdje i nikome", upozoravala je SDP-ovka Sandra Petrović Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u su se od dijela komentara ogradili, pravdali se da su im serveri hakirani, na kritike odgovarali kritikama te konačno - obećali istrage.

"Mi ne potičemo govor mržnje, daleko od toga! Ja nisam ta koja će o tome odlučivati, ali bit će pokrenuta stegovna procedura pa je onda na stranci i tijelima da odluče", kazala je Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se na pokretanje čekalo, u kampanju su stigli - autobusi, odnosno organiziranje prijevoza HDZ-ovih birača na birališta u dijaspori, prije svega u Bosni i Hercegovini. 9.500 glasova nije zanemariva brojka.

"S obzirom na generalno smanjenu izlaznost, dijaspora će sigurno imati veliku ulogu. U ovako izjednačenoj utrci, neću baš reći svaki glas, ali desetak tisuća glasova će značiti jako puno", istaknuo je Sven Marcelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda čak tako puno da će na kraju odlučiti i drugi krug.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo