OD EUFORIJE DO TIŠINE / 'Ako dijaspora odluči izbore, to će biti Pirova pobjeda'

Nakon objave prvih neslužbenih rezultata DIP-a, u stožeru Ive Josipovića komorna atmosfera se pretvorila u euforiju. Međutim, nije bila dugog vijeka jer brojke su krenule u smjeru Kolinda Grabar Kitarović.

11.1.2015.
20:04
VOYO logo

Nakon rezultata izlaznih anketa, u stožeru Ive Josipovića zavladala je komorna atmosfera. Suradnici i simpatizeri kandidata Josipovića pozivali su na čekanje službenih rezultata.

Međutim, odmah po objavi prvih neslužbenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva, stožer aktualnog predsjednika je doživjeo preobrat. Odmah je zasvirala pjesma 'Pravi put'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ministar obrane Ante Kotromanović i dalje poziva na suzdržanost.

"Ovo su tek prvi rezultati i treba biti strpljiv i sačekati službene rezultate. Ako ona pobijedi, a nadam se da neće, nadam se da ćemo surađivati vrlo dobro. Ništa se neće promijeniti. Planove za ovu godinu su napravili još prošle godine", izjavio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL


Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras vjeruje kako su građani izabrali Ivu Josipovića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preko 40 posto biračkih mjesta je obrađen, pa vjerujem da će rezultat ostati ovakav. Vjerujem da su građani izabrali Ivu Josipovića", rekao je.

Upitan smatra li kako je aktualna Vlada bila 'teret' Josipoviću u kampanji, Maras je odgovorio: "Percepcija znači mnogo više od onoga što je napravljeno i o tome trebamo razmišljati iduću godinu dana. Ljudi moraju znati što smo mi zatekli i što smo napravili u zadnje tri godine. Inače nam se može dogoditi da na vlast dođu opet oni koji su nas krali prije četiri godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević naglasio je kako mu je drago što su neslužbeni rezultati ipak na Josipovićevoj strani. 

"Jako mi je drago da brojevi zasad idu u pravom smjeru. Unatoč optimizmu i uvjerenju da će predsjednik Ivo Josipović dobiti povjerenje hrvatskih građana i građanki za drugi mandat ipak treba pričekati konačne rezultate, prije nego što bilo tko krene slaviti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj osobni motiv zašto sam dao svoj glas Ivi Josipoviću je činjenica da je on u proteklih pet godina učinio mnogo na području širenja tolerancije, spriječavanja govora mržnje i doprinijeo je tome da hrvatsko društvo postane liberalnije", dodao je.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Međutim, nakon što su se rezultati preokrenuli u korist Kolinda Grabar Kitarović, raspoloženje u stožeru je ponovno splasnulo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članica izbornog stožera Željka Antunovićponovno je pozvala da se pričekaju službeni potpuni rezultati.

Upitana je li možda nešto propušteno u vođenju kampanje, kazala je: "Sigurno je bilo onoga što je propušteno. Građani Hrvatske su mogli birati. Mogli su birati između tolerantne i demokratske Hrvatske. Hrvatske u kojima se neće prokazivati oni koji ne glasaju po nalogu svoje stranke, nego imaju pravo na vlastiti izbor. Je li izišlo dovoljno takvih glasača ili je presudilo nešto drugo, vidjet ćemo na samom kraju"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko presudi dijaspora, to je pobjeda, ali Pirova pobjeda", naglasila je Antunović.

Tamara Obradović-Mazal, voditeljica kampanje predsjedničkog kandidata Ive Josipovića,nije krila da je očekivala bolje rezultate nakon objave izlaznih anketa.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar rada i mirovinskog sustava i šef izbornog stožera Ive Josipovića na prethodnim predsjedničkim izborima Mirando Mrsić zahvalio je biračima koji su izašli na izbore te također kazao da treba pričekati službene rezultate.

"Izlazne ankete ne idu nam u prilog, ali pričekajmo službene rezultate pa ćemo onda biti pametniji. Mislim da će se do dugo u noć prebrojavati glasovi u Državnom izbornom povjerenstvu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznenađenje je što su rezultati ovakvi budući da je bilo za očekivati da će glasači koji nisu izišli u prvom krugu jednim dijelom glasovati i za Ivu Josipovića. Pričekajmo službene rezultate pa ćemo onda moći analizirati što se dogodilo u drugom krugu", kazao je Mrsić i dodao kako će svakako iz ove kampanje izvući određene poruke. 

Članica izbornog stožera Željka Antunović kaže da treba pričekati rezultate DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da su rezultati izlaznih anketa nešto bolji bilo bismo vjerojatno nešto opušteniji i zadovoljniji. Međutim, čekamo konačane rezultate DIP-a i do tada nemam posebnih komentara", rekla je.

I ministrica Anka Mrak Taritaš poručila je da se pričekaju službeni rezultati DIP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izlazne ankete dosad nisu radile velike pogreške. Međutim, pričekajmo rezultate DIP-a i onda ćemo biti nešto pametniji nego što smo sada. Idemo korak po korak.", pozvala je.

Upitana je li Ivi Josipoviću teret bila aktualna Vlada, Mrak Taritaš je odgovorila: "Teško je reći što je bio teret, a što nije bio teret Ivi Josipovića. Ova Vlada radi vrlo zahtjevan i naporan posao. Cijelo vrijeme se govori i potencira kako je ovo najneuspješnija vlada, no trebamo pogledati sve ostale vlade i što su one napravile. Vrlo teško je botiti se kada dobijete stigmu 'loš'. Onda treba mnogo više napora da pokažete da ste dobri. Od dobar do vrlo dobar je malo, a od loš do dobar treba puno. Kampanja je bila intenzivna i s jedne i s druge strane. Da je kampanja bila dobra govori i ovako velika izlaznost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike