prijevremeni izbori? / Kako će izgledati kohabitacija Grabar Kitarović i Milanovića?

Pitanje je samo hoće li HDZ skupiti dovoljno nezadovoljnih zastupnika u Saboru koji bi Vladi izmakli tlo pod nogama. U svakom slučaju, među njima sigurno neće biti OraH Mirele Holy.

12.1.2015.
20:06
VOYO logo

Prljava kampanja očito nije prošla bez posljedica. Dok se još samo čekala službena potvrda poraza Ive Josipovića, Zoran Milanović je dao do znanja kako bi mogla izgledati godina uoči parlamentarnih izbora.

"Ako pobijedi Kolinda Grabar Kitarović, Vlada je zadnja brana prije povratka kriminalne zadruge na vlast. I to ću stalno govoriti. Neću se predati. Neću se dati impresionirati. Tako ću živjeti dok mi živo srce bije u politici. Mi smo država, oni su hajdučija. To se vidi i po rezultatima Državnog izbornog povjerenstva. Sve se vidi u decimalu. Idemo nazad, samo naprijed", rekao je jučer premijer Zoran Milanović uoči objave prvih službenih nepotpunih rezultata DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcija druge strane bila je očekivana. Optužili su premijera za govor mržnje i poručili da treba gledati u budućnost, a ne vraćati se u prošlost, iako to sami ne čine.

"Osobno me to podsjećalo na govor iz kasnih četrdesetih, nakon Drugog svjetskog rata, kada smo imali obračune u Informbirou", kazao je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva retorika mogla bi samo poslužiti kao uvod za zahtijevanje prijevremenih parlamentarnih izbora. Kolinda Grabar Kitarović u nekoliko je navrata u kampanji dala naslutiti da bi kao predsjednica Republike na tome mogla inzistirati, no premijer je još sinoć imao spreman odgovor.

"Ništa od toga. Vlada će trajati do kraja, koalicija je čvrsta, i to puno čvršća od one koju je vodio Ivica Račan. Ona je svjetonazorska i jasna. Rezultati naše Vlade se vide, ovo je uređenija država. U decimalu se vidi tko je država, a tko je hajdučija. Mi smo država, oni su hajdučija", istaknuo je Milanović u izbornoj noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u HDZ-u vjeruju da je saborska većina izrazito krhka, pa se za izbore već sada spremaju.

"Već sada krećemo u pripreme za parlamentarne izbore, u Republici Hrvatskoj se treba puno toga promijeniti. HDZ ima rješenje za riješavanje problema. Milanović nije čovjek koji može doprinjeti boljem stanju, pokazao je nesposobnost", poručio je predsjednik Kluba saborskih zastupnika HDZ-a Tomislav Čuljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je samo hoće li HDZ skupiti dovoljno nezadovoljnih zastupnika u Saboru koji bi Vladi izmakli tlo pod nogama. U svakom slučaju, među njima sigurno neće biti OraH Mirele Holy.

"Smatram da je uloga predsjednika, odnosno predsjednice Republike da bude čuvarica Ustava i stabilna točka sustava. ORaH-u iskreno ne odgovaraju prijevremeni izbori jer mi još uvijek gradimo stranačku infrastrukturu", naglasila je šefica ORaH-a Mirela Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnim poslom bi se mogao, čini se, baviti i Ivo Josipović. Jer najava uoči sinošnjeg obraćanja bila je u najmanju ruku zanimljiva. Koja bi to točno misija bila, nije poznato. No možda nakon tijesne predsjedničke, treba očekivati jednako tijesnu unutarstranačku borbu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo