OTVARAMO VRATA VILE U VISOKOJ / RTL otkriva raskoš vjerojatne nove predsjedničke rezidencije

Ako se novoizabrana predsjednica pereseli, ukupno osam luksuznih spavaćih soba trebalo bi uvelike preurediti kako bi se tu smjestili uredi njenog osoblja i već tu ideja o velikoj uštedi polako se gubi.

17.1.2015.
19:21
VOYO logo

Ako se novoizabrana predsjednica odluči na presljenje ureda predsjednika s Pantovčaka, ovdje dvjesto metara od Markova trga, na kraju Visoke ulice, uskoro će početi stizati delegacije iz cijelog svijeta. I već na ulazu - prvi problem - u malom dvorištu maksimalno mogu stati četiri službena automobila, a mnoga izaslanstva dolaze s puno više.

Cijela građevina ima 1600 metara kvadratnih i sastoji se od tri etaže, a nekoliko puta kroz povijest je restaurirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vilu krasi i vrt u stražnjem dijelu od 700, te park-šuma od 7000 metara četvornih u čijem je podnožju garaža, koja bi mogla biti eventualno rješenje problema parkinga, no lift koji ju povezuje s kućom - nije u funkciji već godinama. A ako se uistinu donese odluka o preseljenju ovdje će buduća predsjednica GrabarKitarović dočekivati delegacije, cijeli donji dio rezidencije kao pozdravni dio za piće dobrodošlice, a potom se posjet preseljava gore u salone.

Zidovi unutar salona, može se reći, uistinu dišu povijest ovdje su se dogodile brojen političke priče i donosile su se brojne važne odluke, kako za Zagreb tako i za Hrvatsku, sama kuća doživjela je renesansu krajem 19. stoljeća, ukupno je šest salona, a ovaj najveći baš je tada sagrađen i tu će predsjednica primati delegacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vila prepuna antiknog namještaja i umjetnina u 30 godinama prošlog stoljeća bila je dom i kralja AleksandraKarađorđevića, potom za vrijeme Drugog svjetskog rata u njoj je bio njemački poslanik za NDH.

U ovoj kući je nakratko boravio i prvi hrvatski predsjednik FranjoTuđman prije preseljenja u Banske Dvore, a tada je ugrađen i lift, koji je sada pogodan za osobe s posebnim potrebama
Na drugome katu u predsoblju predjedničkog apartmana održavat će se oni najprisniji razgovori šefova delegacija nakon formalnog dijela susreta, razgovori u četiri oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na krevetima u predsjedničkom apartmanu posljednjih 25 godina redovno spavaju najviši strani državnici. Ako se novoizabrana predsjednica pereseli, ukupno osam luksuznih spavaćih soba trebalo bi uvelike preurediti kako bi se tu smjestili uredi njenog osoblja i već tu ideja o velikoj uštedi polako se gubi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo