OGLAS

protest protiv cenzure / S Wikipedijom prosvjeduje čak 7000 web stranica

Image
Foto: google/screenshot

Čak sedam tisuća web stranica na ovaj ili onaj način sudjeluje u današnjem prosvjedu protiv dvaju američkih prijedloga zakona protiv piratstva koji se trenutačno razmatraju u američkom Kongresu.

18.1.2012.
10:49
google/screenshot
VOYO logo

Prijedlog zakona "Stop Online Piracy Act" (SOPA), podnesen donjem domu američkog Kongresa, te "Protect IP Act" (PIPA) koji se trenutačno razmatra u Senatu, namijenjeni su sprečavanju piratizacije američkih proizvoda izvan zemlje.

Neke web stranice posve su zacrnile svoje stranice, dok su se druge pozornost na to pitanje odlučile skrenuti na manje dramatične načine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najistaknutije među njima su Wikipedia, Google, Reddit, WordPRess, TwitPic, Cheezburger, BoingBoing, Minecraft, te Mozilla.

Wikipedia, BoingBoing i Minecraft odlučili su se za potpuno zamračivanje svojih stranica, dok su drugi, poput Googlea, na svoje osnovne stranice postavili ilustracije ili vizualne poruke o cenzuri vezanoj uz sporne prijedloge, za koje tvrde da će američkoj vladi omogućiti cenzuriranje interneta, "služeći se postupcima koji su slični onima kojima se služe Kina, Malezija i Iran".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj su politika.com, Gadgeterija i Ravnododna ugasile svoje stranice iz solidarnosti sa svima koji se bore protiv SOPA i PIPA prijedloga zakona.

Najsporniji dio zakona jest onaj koji će saveznim vlastima omogućiti da na crnu listu stave stranice koje navodno distribuiraju piratske sadržaje. To bi, zapravo, svim američkim korisnicima onemogućilo pristup dobrom dijelu interneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo