DA SE NIKADA NE ZABORAVI! / Tisuće dolaze odati počast 'Gradu heroju'

Tri mjeseca odsjećeni od svijeta, bez vode, hrane, struje, pod danonoćnim granatiranjem - manje od dvije tisuće slabo naoružanih branitelja uspijevalo je čuvati Vukovar. No 18. studenog 1991. grad heroj pao je u ruke gotovo 50 tisuća neprijateljskih vojnika, koji su donijeli - užas.

16.11.2011.
18:35
VOYO logo

VUKOVAR - Tijekom srpske agresije u Vukovaru je poginulo najmanje 1739 osoba, među kojima i 86-ero djece.

Za sve njih, u petak će vukovarskim ulicama proći kolona sjećanja. Predvodit će je pripadnici 204-te vukovarske brigade, ali i ostali branitelji Vukovara. Mnogi građani doći će u grad heroj. Upalit će se na tisuće svijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Prevlake prema Vukovaru putuje karavana od oko 150 bajkera. U srijedu su stigli ravno na zagrebački trg.

Trojica dragovoljaca Robert Pejić, Neven Peričić i Mladen Ćosić 31. listopada krenuli su pješke iz Biograda do Vukovara, put dug 530 kilometara, a dnevno su prolazili prosječno 35 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigli su nadomak Vukovara, u Vinkovce u akciji: Daj pet za Vukovar, sa sobom su ponijeli platno oslikano dječjim dlanovima biogradske djece. Putem su prikupljali i iz drugih hrvatskih škola. Pa sve zajedno putnom šivaćom mašinom spajali u jedno.

A u Rijeci na mostu hrvatskih branitelja, sinoć je prvu svijeću već zapalio hrvatski branitelj, pripadnik 111 brigade, koji je prošao gotovo sva hrvatska ratišta.

Zbog toga svi oni svojim odlaskom u Vukovar žele poručiti isto - DA SE NIKADA NE ZABORAVI!

Vukovar je pao nakon opsade koja je trajala 87 dana, porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi. Nakon pada grada JNA i srpske paravojne formacije učinili su mnoga stravična ubojstva i ratne zločine.

Najveći organizirani i masovni zločin dogodio se nad ranjenicima iz bolnice u Vukovaru i braniteljima te civilima kojih je 200 identificirano iz masovne grobnice na Ovčari, koja će zauvijek podsjećati na strahote koje je 'Grad heroj' morao proći u borbi za slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo